Nejstarší severoameričtí primáti přišli zřejmě ze Sibiře

Washington - Nejstarší známý primát, který žil v Severní Americe a jehož pozůstatky vědci objevili ve státě Mississippi, sem zřejmě přišel ze Sibiře. Drobný migrant, který dostal odborný název Teilhardina magnoliana, vážil pouhých 28 gramů, měřil 7,5 centimetru na délku a živil se hmyzem a bobulemi.

Analýza hromádky zoubků malinkého primáta stanovila jejich stáří na 55,8 milionu let. Podle paleontologa Christophera Bearda z Carnegieho muzea přírodních věd v Pittsburghu s největší pravděpodobností tento druh přešel ze Sibiře na Aljašku přes tehdejší suchozemský pás, na jehož místě je dnes Beringův průliv.

Tento stromový primát se zajímal nejvíce o svůj příští chod z řad hmyzu, bobulí a ovoce a držel se dál od ještěrek či ptačích dravců. A samozřejmě mu nechyběl ten další důležitý pud: sháňka po partnerce, uvedl podle agentury Reuters vědec v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Je to malý, primitivní primát. Do jisté míry mohl připomínat víc drobnou opičku nežli malého lemura.“ Žil však více než deset milionů let před prvními primitivními opicemi.

Nebyl předkem opic Nového světa, ale mohl pocházet z linie, která vede k jistému druhu primitivních primátů známých jako nártouni. Ti stále žijí v jihovýchodní Asii.

Fosílie druhů blízce příbuzných s teilhardinou byly nalezeny v Číně, Belgii, Francii a Wyomingu. Nově objevený druh je však starší než ten z Wyomingu.

Vědci se občas dohadují, jak se do severní Ameriky ti nejstarší primáti dostali - jestli přešli ze Sibiře na Aljašku nebo se tam dostali z Evropy přes Grónsko v době, kdy ještě byly kontinenty uspořádány jinak.

Zubní zkameněliny byly objeveny u mississippského Meridianu v oblasti někdejšího pobřeží Mexického zálivu. Jsou starší než kterékoliv fosílie primátů z Evropy, upozornil Beard. To napovídá, že do severní Ameriky nemigrovali ze starého kontinentu, ale zkusili to jinudy.

Tento primát žil deset milionů let poté, co vyhynuli dinosauři a co mnohé jiné druhy živočichů, včetně savců, zaznamenaly rozmach.

Souše v místě dnešního Beringova průlivu posloužila v průběhu dob jako cesta pro mnoho migrací, včetně dinosaurů. Mnozí vědci jsou přesvědčeni, že stejnou cestou přišli na americký kontinent i první novodobí lidé zhruba v době před 30.000 až 12.000 lety.

Svět v té době procházel obdobím prudkého oteplování a stal se svědkem mohutného rozšíření druhů savců. V tomto pradávném světě bez ledu musela být Aljaška tropickým rájem, prohlásil Beard.