Rusko uzná Kosovo, pokud bude nezávislé podle mezinárodního práva

Moskva - Rusko bude souhlasit s nezávislostí Kosova pouze v tom případě, že jí bude dosaženo v rámci mezinárodního práva. Při svém dnešním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Podmínkou vyhlášení nezávislosti v mezinárodním právu je podle něj souhlas všech zainteresovaných stran.

„Taková varianta existuje, a je v rámci mezinárodního práva,“ zdůraznil podle agentury ITAR-TASS ruský prezident. Ve své současné podobě je ale kosovský precedens podle Putina velmi nebezpečný, neboť podporuje separatismus v Evropě. Ruský prezident připomněl situaci v Británii, Španělsku či Belgii. Podobně složité procesy se podle něj odehrávají i v bývalé Jugoslávii a na postsovětském prostoru.

Rusko je ve sporu kolem Kosova nejvýraznějším zastáncem Srbska, jehož politická elita ani obyvatelé se se ztrátou provincie nesmířili.

Putin dnes také německou kancléřku varoval, že budoucí ruský prezident Medveděv bude na mezinárodním poli tvrdě hájit ruské zájmy a že to s ním Západ „nebude mít lehčí“ než s nynějším ruským vedením. Rovněž uvedl, že nekonečné rozšiřování Severoatlantické aliance za situace, kdy NATO v podstatě nemá nepřítele, je škodlivé a kontraproduktivní.

Kosovo vyhlásilo jednostranně svou nezávislost na Srbsku v polovině února. Od té doby jej uznalo už 27 zemí světa. Moskva s podobným vývojem nesouhlasí. Upozorňuje na možné separatistické tendence a snahu o nezávislost nejen uvnitř zemí Evropské unie, ale především na jižním Kavkaze, kde dosud není vyřešen spor okolo neuznaných republik Abcházie a Jižní Osetie, jejichž území je mezinárodně pokládáno za součást Gruzie. Republiky s výraznou orientací na Rusko přežívají pod ochranou ruských vojenských jednotek.