Vůdkyně barmské opozice Su Ťij se setkala s vyslancem OSN Gambarim

Rangún - Vůdkyně barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij mohla vyjít z domácího vězení a setkala se se zvláštním vyslancem OSN pro Barmu Ibrahimem Gambarim. Ten se snaží vyjednat dohodu mezi vládní juntou a opozicí. V květnu by v zemi mělo být referendum o změnách ústavy. Je to Gambariho třetí návštěva od krvavě potlačených prodemokratickcých protestů loni v září. Su Ťij z minulých 18 let prožila 12 v domácím vězení.

Gambari dnes jednal i se zástupci vojenské vlády. Ta odmítla jeho návrh na přítomnost nezávislých pozorovatelů při květnovém referendu o nové ústavě.

Před setkáním se Su Ťij se Gambari sešel i s dalšími členy vedení její Národní ligy pro demokracii (NLD). Žádali ho, aby zprostředkoval dialog s juntou a také propuštění politických vězňů, včetně Su ťij. Barma je v politicky bezvýchodné situaci od roku 1990, kdy junta neuznala výsledky voleb, v nichž zvítězila NLD.
 
Zástupce vojenské vlády na pátečním jednání s Gambarim řekl, že vláda učinila pro dialog se Su Ťij dost, když pro ni jmenovala zvláštního styčného úředníka a když oznámila, že nejvyšší muž vlády generál Than Šwei je připraven se s touto představitelkou opozice sejít, jakmile Su Ťij ustoupí ze svých konfrontačních pozic a přestane volat po sankcích proti juntě. Vláda tvrdí, že v zemi žádní političtí vězni nejsou a že důvodem zadržování Su Ťij jsou její pokusy destabilizovat zemi. Zástupci vlády podle místních médií také vyjádřili nespokojenost s Gambariho cestami do Barmy.
 
V květnu se má konat referendum o ústavě a roku 2010 nové volby. Disidenti a západní diplomaté upozorňují na to, že volby nebudou hodnověrné, jestliže se jich nebude moci zúčastnit opozice včetně Su Ťij. Nový návrh ústavy obsahuje zákaz jakékoli kritiky nebo nepřátelského aktu vůči vládě a trestá tyto projevy vězením. Armáda má podle ní mít ve státních věcech hlavní slovo. Su Ťij může být z účasti ve volbách vyloučena kvůli tomu, že se vdala za cizince. Byl jím Brit Michael Aris, který v roce 1999 zemřel.

Vydáno pod