V Dolních Rakousích se v neděli nečeká volební překvapení, poprvé hlasují šestnáctiletí

Vídeň - I když je o vítězi nedělních zemských voleb v Dolních Rakousích prakticky předem rozhodnuto, bude hlasování přece jen průlomové. Šestnáctiletí a sedmnáctiletí Rakušané půjdou k volebním urnám vůbec poprvé. Umožňuje jim to loňská volební reforma, která snížila věkovou hranici pro účast ve všech hlasováních na spolkové úrovni. V největší spolkové zemi si tak budou moci mladí lidé hlasování vyzkoušet před volbami spolkovými.

Dolní Rakousy jsou baštou lidové strany (ÖVP). Zemský hejtman Erwin Pröll, který je ve funkci už 15 let, má sice vítězství prakticky jisté, nikoliv však nynější pohodlnou absolutní většinu. V předvolební kampani, která zemským volbám předcházela, se politická sdružení snažila usilovat právě o hlasy mladých voličů. Ti by ale neměli příliš zamíchat s předpokládanými výsledky, představují totiž jen dvě procenta všech voličů. Skeptici přitom tvrdí, že se mladí lidé dají snadno manipulovat, zastánci volební reformy argumentují mimo jiné stárnutím populace.
 
Dolní Rakousy spolu s britskými ostrovy Man a Normanskými ostrovy jsou prvními evropskými regiony, které snížily věkovou hranici pro účast ve volbách na šestnáct let. Mimo Evropu se volí od šestnácti let na Kubě a v Nikaragui. Rekord do loňského roku držel Írán, kde mohli voliči hlasovat od patnácti let.