Španělsko v neděli volí parlament, přetrvává šok z pátečního atentátu

Madrid - Den před parlamentními volbami, v nichž mají šanci na vítězství vládní socialisté, je ve Španělsku napjatá situace. Země se snaží vzpamatovat z šoku z páteční vraždy bývalého socialistického radního v Baskicku. Z činu vláda obvinila teroristy ze separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Komentátoři přirovnávají současnou předvolební atmosféru v zemi k té, která ve Španělsku panovala během voleb před čtyřmi lety, kdy v Madridu zahynulo 191 lidí po útocích teroristů z Al-Káidy.

Podle agentury AP je klíčovou otázkou způsob, zda a případně jak politická vražda Isaiase Carrasca ovlivní nedělní hlasování. Útoky v Madridu před čtyřmi lety totiž podle odborníků zřejmě ovlivnily výsledky voleb, v nichž zvítězil současný socialistický premiér a šéf Španělské dělnické socialistické strany (PSOE) José Luis Zapatero.

Podle některých hlasů páteční atentát na bývalého socialistického politika přiměje voliče sympatizovat s PSOE, podle jiných může u voličů spíš vyvolat hořkost a odmítnutí vzhledem ke kontroverznímu a nakonec neúspěšnému vyjednávání vlády s ETA.

Až do pátku, kdy směly být zveřejněny poslední průzkumy, měla Zapaterova strana čtyřprocentní náskok před opoziční Lidovou stranou (PP). Ihned po atentátu se Zapatero a šéf PP Mariano Rajoy dohodli na ukončení předvolební kampaně, přestože měla ještě v pátek pokračovat na několika místech země.

V baskickém Mondragonu, kde byl Carrasco zavražděn, se dnes za účasti jeho rodiny i politiků konal jeho pohřeb. Jeho dvacetiletá dcera Sandra během obřadu vyzvala Španěly k masové účasti ve volbách s tím, že právě to je způsob, jakým potřít hnutí ETA. „Apeluji na ty, kteří chtějí projevit solidaritu s mým otcem a s námi, aby přišli ve velkém k nedělním volbám, a dali tak vrahům signál, že neustoupíme ani o jediný krok,“ řekla Sandra Carrascová.

Isaias Carrasco byl jedním z mála nenacionalistických radních ve městě, kde jsou separatistické tendence velmi silné. Svůj úřad zastával v letech 2003 až 2007. Přestože mu byla i po skončení mandátu nabízena ochranka, tuto možnost odmítl.

Vydáno pod