Stranické nominační volby ve Wyomingu vyhrál Barack Obama

New York - Volby prezidentského kandidáta při demokratických stranických shromážděních v americkém státě Wyoming vyhrál v sobotu senátor Barack Obama, který získal 61 procent hlasů, zatímco jeho jedinou soupeřku, senátorku Hillary Clintonovou, podpořilo 38 procent hlasujících.

Obamovo přesvědčivé vítězství v nejméně lidnatém státě USA je jeho 13. volebním úspěchem od začátku února. Po úterních nezdarech ve velkých státech Texas a Ohio, kde zvítězila Clintonová, je považováno za jistý impulz k zastavení dynamiky volební kampaně jeho protikandidátky.

Na výsledku ve Wyomingu se tak neprojevila nejnovější aféra kolem prohlášení Obamovy poradkyně Samanthy Powerové, která v rozhovoru pro skotský list označila Clintonovou za „monstrum“. Obama se od jejích slov distancoval a Powerová neprodleně jeho tým opustila.

Celkem bylo ve Wyomingu, půlmilionovém státě na severozápadě USA, ve hře 12 delegátů letního nominačního sjezdu. Podle předběžných propočtů z nich Obama získal sedm a Clintonová pět.

Na celkových počtech delegátů nominačního sjezdu ale sobota mnoho nemění. Obama stále vede o zhruba sto volitelů. K zisku 2025 delegátů, kteří zaručují kandidaturu pro listopadové prezidentské volby, to ovšem stále zdaleka nestačí.

Po volbách ve Wyomingu má Obama, který by se v případě zvolení stal prvním americkým prezidentem tmavé pleti, 1576 volitelů, zatímco Clintonová, která by se mohla stát první ženou v úřadě prezidenta Spojených států, 1467 delegátů.

Další volební kolo se uskuteční toto úterý, kdy se budou konat primárky v jižanském státě Mississippi. Zejména kvůli tamní početné černošské komunitě je za favorita považován Barack Obama.

  • Hillary Clintonová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/113/11276.jpg
  • Poslední debata demokratických kandidátů před superúterým. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/66/6583.jpg