Z ledové kry u břehů Sachalinu byly zachráněny stovky rybářů

Moskva - Téměř osm set rybářů dnes evakuovali ruští záchranáři v Ochotském moři. Na ostrově Sachalin se s nimi totiž utrhla ledová kra. Několikahodinové operace, která není v oblasti neobvyklá, se účastnily vrtulníky i lodě.

„Celkem 334 lidí jsme evakuovali vrtulníky, 121 na lodích a tři stovky jsme převedli přes kry, které dosahovaly až ke břehu. Zranění a mrtví nejsou,“ řekl agentuře Interfax Vjačeslav Murnajev, šéf Sachalinského oddělení ministerstva pro mimořádné situace.

Mezi zachráněnými jsou i ženy a děti. Lidé podle Murnajeva nyní nasedají do aut a postupně odjíždějí domů. Situace na místě, v Mordvinově zálivu na jihovýchodě ostrova Sachalin, se stále zhoršuje, odlamují se další kry a sílí vítr.

Vrtulník ruské pobřežní stráže nyní ještě oblast prohlíží, zda nenalezne další ztracené rybáře.

Dnešní událost zdaleka není prvním podobným případem, záchranáři musejí pro rybáře na driftujících krách vyjíždět poměrně často. Loni v únoru bylo v obdobné situaci na takřka stejném místě zachráněno 412 lidí. Celá operace tehdy přišla místní administrativu asi na pět milionů rublů (asi 3,5 milionu korun). Nyní ještě nebyly náklady spočteny.

Za posledních deset let bylo při přibližně čtyřech desítkách podobných akcí zachráněno v oblasti přes dva tisíce lidí.

  • Záchrana rybářů, kteří uvízli na utržené ledové kře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/120/11960.jpg
  • Rybáři, kteří uvázli na ledové kře na Sachalinu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/120/11961.jpg