Maďaři dnes v referendu hlasovali o poplatcích u lékaře a školném

Budapešť - Maďaři se v referendu vyslovují k poplatkům u lékaře a školnému na vysokých školách. Uspořádání referenda prosadila pravicová opozice, která na základě předpokládaného odmítavého výsledku referenda očekává také pád socialisticko-liberální vlády premiéra Ference Gyurcsánye. Několik radikálních organizací také svolalo na šestou hodinu večer protivládní demonstrace před budovu parlamentu. Hlasování doprovázejí značné emoce a z hlasovacích místností jsou hlášena i tři úmrtí a jeden incident.

V obci Nyúl se při odevzdávání hlasu zhroutila 62letá žena a na místě zemřela, v obci Tornanádaska zemřel u urny 74letý volič. V obci Nagyvarsány dostal infarkt 62letý člen volební komise a přivolaný lékař mu již nemohl pomoci. Podle maďarských médií byly i z řady dalších volebních místností hlášeny případy slabosti, kdy lidé potřebovali lékařskou pomoc. V obci Encsencs se zase odehrál incident, který způsobil silně opilý muž doprovázený mnoha příbuznými. 

Hlasovací místnosti jsou otevřeny od šesti hodin ráno, podle agentur je zájem voličů spíše vlažný. Referendum je přitom platné jen tehdy, když se ho zúčastní nejméně 50 procent z 8,2 milionu oprávněných voličů, nebo když se shodně vyjádří k předložené otázce přes 25 procent registrovaných voličů. Účast ve volbách a hlasování bývá v Maďarsku tradičně nízká. 
  
Maďarská socialistická strana nedávno dala najevo, že bude plně podporovat svého předsedu, premiéra Gyurcsánye i v případě nepříznivého výsledku referenda. Sám premiér naznačil, že by v takovém případě odmítl rezignovat, protože podle něj hlasují pro „ne“ i ti voliči, kteří se referenda nezúčastnili.
 
Hlasovací místnosti se uzavřou v 19:00 SEČ a kolem 20. hodiny večer se očekávají první předběžné výsledky.