Proces s kanadským pedofilem v Thajsku byl odročen

Bangkok - Soud v Bangkoku dnes odročil proces s Kanaďanem Christopherem Paulem Neilem, který je obžalován ze zneužívání nezletilých v Thajsku. Případem se bude znovu zabývat 2. června. Neilovi, který údajně vystupoval v internetových pornografických fotografiích s digitálně rozmazanou tváří, hrozí až 20 let vězení.

Thajská policie Neila zatkla loni v říjnu na základě mezinárodního zatykače, který vydal Interpol po rozšifrování jeho rozmazané tváře. Kanaďan však jakákoli obvinění ze zneužívání chlapců odmítá. „Věřím, že v Thajsku existuje spravedlnost,“ řekl dnes před plánovaným zahájením procesu, který však byl okamžitě odročen. Neilův obhájce nyní žádá o propuštění svého klienta na kauci.

Státní zástupce je přesvědčený, že se podaří Neila usvědčit. „Máme důkazy a našli jsme i oběť. Určitě je vinen,“ prohlásil. Případu se díky neobvyklému postupu zjišťování identity Kanaďana dostalo velké pozornosti médií i veřejnosti.

Dvaatřicetiletý kanadský učitel angličtiny Christian Paul Neil, známý na internetu pod přezdívkou Vico, byl 19. října zatčen na severovýchodě Thajska po unikátní internetové akci. Neil je podezřelý, že ve Vietnamu, Thajsku a Kambodži zneužíval chlapce mladší 15 let. Na internetu vystavil přes 200 fotografií s pedofilní tematikou, na kterých sám vystupoval. Jeho obličej byl na obrázcích digitálně rozmazaný, ale detektivům se nakonec podařilo jeho tvář rozšifrovat.

Interpol poté vydal na podezřelého mezinárodní zatykač a 19. října byl zatčen na severovýchodě Thajska v domě, který si pronajal společně se svým známým ze svého předchozího pobytu v Thajsku. S ním se seznámil během předchozího pobytu v Thajsku, kdy mu prý zprostředkoval některé z pedofilních styků.

Zatím je Neil obviněn, že v roce 2003 v Bangkoku zneužil devítiletého chlapce, za což mu hrozí až dvacetileté vězení. Podle chlapcových rodičů platil Kanaďan dítěti 500-1000 bátů (250-500 korun) za orální sex. Podle údajů Interpolu Neil zneužil v Thajsku celkem tři chlapce a dalších 12 v Kambodži a Vietnamu.

Neil vyučoval angličtinu v několika zemích jihovýchodní Asie od roku 2000. Kanadské úřady oznámily, že budou usilovat o Neilovo vydání, protože podle kanadských zákonů může země své občany stíhat za zneužívání dětí, i když bylo spácháno v zahraničí. Thajská strana však zatím žádnou oficiální žádost o extradici neobdržela.

Celosvětový hon na pedofila zvaného Vico začal 7. října, kdy se Interpol obrátil na veřejnost s prosbou o pomoc. Organizaci během krátké doby kontaktovalo přes 350 lidí z celého světa. Thajské úřady Neila identifikovaly na záběrech bezpečnostních kamer z letiště v Bangkoku, kam přiletěl 11. října z Jižní Koreje. Na záběrech byl k poznání, přestože si oholil hlavu a nasadil brýle.