Australský časopis se omluvil princi Harrymu za prozrazení

Sydney - Australský časopis pro ženy New Idea se ve svém dnešním vydání omluvil britskému princi Harrymu za prozrazení informací o jeho nasazení v Afghánistánu. Zveřejnění informací o pobytu Harryho v nebezpečné jižní provincii Hílmand vedlo k jeho stažení z oblasti a předčasnému návratu do vlasti.

„Litujeme našeho vážného nedostatku v úsudku,“ napsal magazín. „Upřímně se omlouváme všem čtenářům, vojákům, jejichž životy jsou při službě doma i v zahraničí v neustálém nebezpečí, a jejich rodinám a milovaným.“

New Idea napsal, že nevěděl o žádném informačním embargu a vědomě ho neporušil. Nebyl prý ani součástí dohody o nezveřejňování zpráv o pobytu Harryho Windsora. Týdeník také přiznal, že prozrazení jeho pobytu lze považovat za necitlivé a nezodpovědné. 

Princ Harry sloužil jako podporučík v pluku Blues and Royals. O jeho nasazení v boji proti Talibanu vědělo několik britských listů, ale úmyslně o něm neinformovalo. Informace se ale dostala na veřejnost prostřednictvím vlivného amerického webu The Drudge Report, australského magazínu New Idea a jednoho německého deníku.