Pobřežní oblasti západní Evropy zasáhla silná bouře, ochromila dopravu

Londýn - Pobřežní oblasti západní Evropy zasáhla nejsilnější bouře letošní zimy. Vítr o síle až 130 kilometrů za hodinu se dnes prohnal ve dvou vlnách ráno a večer jihem Velké Británie. Více než 12.000 domácností bylo bez proudu, nejrušnější anglický přístav Dover zůstal ráno uzavřen, pozemní doprava fungovala místy jen s obtížemi a mnohé letecké linky byly zrušeny. Mezi nimi i ta, kterou měl dnes odpoledne přiletět na návštěvu Británie slovenský premiér Robert Fico. Mezi Francií a Británií ustala námořní doprava, na mělčině uvízly dvě nákladní lodě.

Varování před bouří bylo v Británii vyhlášeno už v neděli. Zahrnovalo pokyny, aby se lidé nepřibližovali k pobřeží zvláště ve Walesu a na jihu a západě země.

V několika pobřežních obcích se spojil vítr a příliv a byly hlášeny místní záplavy. Například ve městě Flushing v Cornwallu na jihozápadě Anglie si dnes místní labutě zaplavaly po hlavní ulici. Zatím byly hlášeny jen hmotné škody a jedno zranění v Londýně. Více než 12.000 domácností bylo až do večera bez proudu, protože vichřice porazila elektrické vedení.

Na moři se dostal do potíží tanker Astral s třináctičlennou posádkou, když nedaleko ostrova Wight najel na mělčinu a poškodil si kormidlo. Remorkéry pobřežní stráže jej odtáhly do přístavu. Jinak ale byly námořní cesty kolem Anglie prakticky prázdné, protože kapitáni kvůli varování před bouří buď vůbec nevypluli, nebo naopak odpluli jinam.

Vítr místy podle meteorologů přesáhl rychlost 130 kilometrů za hodinu. Na londýnském letišti Heathrow ráno dosahoval skoro 70 kilometrů za hodinu, a proto zde bylo zrušeno na sto odletů a některé přílety byly odkloněny jinam. Přístav Dover byl ráno uzavřen na několik hodin a na čas byly uzavřeny také další přístavy od Bristolu na jihozápadě po Felixstowe na severovýchodě.

Na severu Británie a v Irsku bylo podle zpráv poměrně klidno, i když i tam místy vichr přesáhl rychlost 100 kilometrů za hodinu a byl doprovázen hustým sněžením.

Potíže byly ráno i odpoledne ve veřejné dopravě, protože četné úseky silnic byly uzavřeny nejčastěji kvůli spadlým stromům a vlaky zejména na tratích kolem pobřeží musely jezdit sníženou rychlostí.

Nad Londýn se vichr dostal zhruba v době ranní dopravní špičky. Policie musela uzavřít jeden z klíčových mostů na okružní dálnici, takže mnoho lidí strávilo část dopoledne za volantem. Jedna žena musela být odvezena do nemocnice, když vítr urval na vlakové zastávce v Londýně plakátovou tabuli a srazil ji.

Na venkově byly ohroženy hlavně pobřežní oblasti a poškozeno několik budov. Úřady evakuovaly obyvatele několika karavanových táborů ve Walesu a musely rovněž uzavřít nebo omezit automobilovou dopravu na několika mostech.

* * * 

Podobná situace byla hlášena na nedalekém pobřeží Francie, kde vichry dosahovaly rychlosti až 155 kilometrů v hodině a vlny výšky 12 metrů. Záchranáři byli od nedělního večera přivoláni k více než 200 incidentům v důsledku bouře. Spadané stromy a povodně narušily veškerou dopravu a někteří lidé zůstali zablokováni ve svých autech na silnicích. Z různých míst byly hlášeny stržené střechy a přetrhané kabely elektrického a telefonického vedení.

Nizozemská nákladní loď Artemis o délce 88 metrů ráno uvízla v důsledku vlnobití na bretaňské pláži. Nikdo ze sedmičlenné posádky, která byla záchranáři převezena do bezpečí, však nebyl zraněn a moře nebylo podle záchranářů znečištěno. U severofrancouzského Brestu se utopil šestadvacetiletý muž, který spadl v přístavu Relecq-Kerhuon do moře.

Provoz byl omezen i na francouzských letištích. Mimo jiné byl zrušen jeden z dnešních letů společnosti Air France z Paříže do Prahy. Zasažen byl i provoz v Belgii.

Podle předpovědí by bouře měla postoupit až do střední Evropy. Od středy se očekává, že se Českem a okolními státy přežene silný vítr.

Vydáno pod