Indická policie zakázala pochod za nezávislost Tibetu

Dharamsála/Káthmándú - Indická policie dnes zakázala plánovaný šestiměsíční protestní pochod Tibeťanů do jejich země, která je od roku 1951 součástí Číny. Akce měla začít u příležitosti 49. výročí neúspěšného pokusu o odtržení Tibetu od Číny, po kterém musel tibetský duchovní vůdce dalajlama odejít do exilu. Výročí si dnes připomněli i demonstranti v Káthmándú, jejich shromáždění ale nepálská policie rozehnala.

Pochodu se chtělo zúčastnit asi 100 Tibeťanů, slavnostnímu zahájení přihlíželo několik tisíc lidí. Velitel policie v Dharamsále, exilovém sídle dalajlamy, však prohlásil, že nikdo z protestujících nesmí opustit region. Žádné důvody pro zákaz pochodu však neuvedl.

„Chceme ukázat, že Tibet patří Tibeťanům. Nikdy se svých nároků nevzdáme, dokud nebude Tibet nezávislý,“ uvedl ještě před vyhlášením zákazu organizátor pochodu.

V Káthmándú se dnes shromáždilo asi 4000 demonstrantů, kteří provolávali nezávislost Tibetu. Při pochodu k čínské ambasádě se protestující střetli s policií. Demonstranti házeli na policisty kameny a policie jejich shromáždění rozehnala pomocí slzného plynu. Přinejmenším tři protestující a dva policisté byli při střetu zraněni, deset aktivistů nepálská policie zadržela.

Dalajlama, který údajně neusiluje o nezávislost své země, ale požaduje autonomii Tibetu v rámci Číny, dnes u příležitosti výročí svého odchodu do exilu opět kritizoval údajné porušování lidských práv v provincii ze strany Pekingu. Podle něj čínské úřady opakovaně potlačují náboženskou svobodu v Tibetu a spojují otázky víry s politikou.

Vydáno pod