Izrael zmírnil útoky na Gazu, dohoda stále v nedohlednu

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert nařídil armádě zastavit letecké údery a pozemní operace v pásmu Gazy. Izrael tak reaguje na zmírnění ostřelování izraelského území. Činitelé izraelské armády a představitelé hnutí Hamas, vládnoucího v pásmu Gazy, tvrdí, že neuzavřeli žádné formální příměří. Zdroje z úřadu izraelského premiéra ale uvedly, že Olmert nařídil útlum vojenských operací a umožnění zprostředkovatelských jednání, o které se snaží Egypt.

Násilí v pásmu Gazy a v jižním Izraeli představuje překážku mírových rozhovorů mezi Izraelem a umírněným palestinským vedením na západním břehu Jordánu. Jak dnes Olmert řekl, boje v Gaze spolu se střelbou, která minulý týden zabila osm mladých Izraelců v náboženské škole v Jeruzalémě, jsou zaměřeny na podkopání mírových snah.
 
Za podpory USA se o zprostředkování příměří mezi Izraelem a Hamasem pokouší Egypt. Dohody o celkovém příměří ale podle mluvčího Hamasu Samího Zuhrího zatím dosaženo nebylo. „Není žádná dohoda. Nejsou žádná jednání, přímá ani nepřímá,“ citovala agentura AP Olmertovo prohlášení na tiskové konferenci po setkání s českým premiérem Mirkem Topolánkem. „Nevíme, jestli Egypt dosáhl nějaké dohody s Hamasem. Každopádně nedostal k tomu od nás mandát.“
 
Představitel Hamasu odpovědný za jednání v Egyptě Ajmán Tahá dnes podle agentury AP řekl, že současný pokles raketového ostřelování izraelského území je součástí „polní taktiky“ Hamasu a nepramení z žádného sblížení stanovisek ani dohody. Hamas podle něj neuzavře dohodu s Izraelem, dokud židovský stát neotevře hraniční přechody s pásmem Gazy. Ty Izrael uzavřel minulý měsíc v rámci snah přimět palestinské radikály z pásma zastavit ostřelování svého území.