EU se pře o mandát, jaký by měla mít EK pro vyjednávání o vízech

Brusel - V EU stále panují rozpory o tom, jak by unie měla postupovat při jednáních s USA o vízech. Jde hlavně o to, co ještě spadá do kompetencí EU a co už do pravomocí států. Vyplývá to z dnešního prohlášení českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry po jednání šéfů diplomacií v Bruselu.

Pokud se shodu do středy nepodaří najít, pak se tématem pravděpodobně budou zabývat i politické špičky členských zemí „sedmadvacítky“ na blížícím se summitu.

EU se minulý týden po nesnadných jednáních dohodla na určitém společném postoji v otázce víz do USA. Avšak některé věci nadále zůstávají nevyřešeny. To se pak ukazuje v aktuální debatě o mandátu pro Evropskou komisi, která bude mimo jiné už v příštích dnech ve Slovinsku s USA o vízech vyjednávat.

EK by měla svůj návrh mandátu schválit na úterním zasedání ve Štrasburku. Zatím není zcela jasné, co nakonec bude tento materiál obsahovat. Jak Vondra, tak šéf slovenské diplomacie Ján Kubiš ale jasně naznačili, že jejich země zatímní podoba textu příliš neuspokojuje a že požadují ještě změny.

Podle Vondry země jako ČR, Slovensko či třeba pobaltské země považují za jasný a nepřekročitelný požadavek, aby mohly dál pokračovat v jednáních s USA i separátně. Pro Slovensko to třeba podle Kubiše znamená, že si jeho země vyjedná s Washingtonem podobné memorandum, jaké nedávno jako první, avšak k nevoli některých partnerů v unii, bilaterálně podepsala ČR.

Kubiš řekl, že návrhy textu mandátu, které viděl, byly ale příliš omezující pro možnost dalšího jednání s USA na bilaterální úrovni, a tudíž pro Slovensko neuspokojivé. Podobně se vyjádřil i Vondra, který naznačil, že potíží je otázka elektronického povolení cest (ETA).

EK se domnívá, že problematika ETA spadá do unijního práva a že by se měla vyjednávat na celounijní úrovni. Česko a Slovensko to však považují za oblast spadající spíše do pravomocí jednotlivých zemí. Vondra připustil, že jde o věc právní interpretace.

Pokud se unie na mandátu neshodne, hrozí, že by téma mohlo komplikovat jednání na summitu EU, který se v Bruselu koná ve čtvrtek a v pátek. „Nebudeme mít žádné problémy, abychom v případě nutnosti tuto záležitost vznesli na úroveň Evropské rady (summitu),“ podotkl Kubiš.

„Pokud bychom našli nějaký kompromis a přijatelnou shodu, stejně jako se nám to podařilo u té společné pozice, pak je samozřejmě naděje, že to nepoznamená jednání Evropské rady,“ poznamenal Vondra.

Překonat problémy ale možná nebude snadné. Už dnešní debata podle českého vicepremiéra byla dosti „živá“. Sám prý podobnou dosud nezažil. Dodal také, že jde o citlivé politické téma a že najít shodu ohledně mandátu pro komisi budě těžké.