Podle vicepremiéra Vondry Česká republika Kosovo dříve nebo později uzná

Brusel - Česká republika je realista a nezávislost Kosova dříve či později uzná. V Bruselu to po jednání šéfů diplomacií uvedl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra. Zároveň se vyhnul konkrétnímu termínu při odpovědi na otázku, zda české uznání Kosova lze čekat do předčasných voleb v Srbsku, které pravděpodobně budou 11. května. Nestane se to podle něj však dříve než po Velikonocích.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku proti jeho vůli 17. února. Od té doby ho uznalo 16 členů Evropské unie i například Spojené státy. Rozhodně proti jednostrannému kroku Prištiny jsou naopak Španělsko, Kypr, Slovensko, Řecko a Rumunsko, které samy musejí řešit nároky národnostních menšin na svém území. Stejný postoj zastávají z neunijních zemí vedle Srbska také například Rusko nebo Čína.

Nejednotný postoj v otázkách Kosova i Evropské unie vedl k rozpadu srbské vládní koalice. Voliči o novém složení parlamentu zřejmě rozhodnou 11. května.

Vondra rovněž novinářům řekl, že změny v kubánském vedení, z něhož před časem odstoupil mnohaletý vůdce Fidel Castro, vyžadují určitý pohyb na straně EU. „Rozhodně bych si nevystřílel všechnu munici hned na začátku,“ prohlásil vicepremiér v reakci na přesvědčení eurokomisaře pro rozvoj a humanitární pomoc Louise Michela, že sankce EU vůči Kubě by po odchodu Fidela Castra z vedení státu měly být zastaveny. EU by měla podle Vondry politiku vůči Havaně postupně odměřovat a pokud unie učiní nějaký vstřícný krok, měla by čekat, jak na něj Kuba zareaguje.

EU diplomatické sankce na Kubu uvalila poté, co na jaře 2003 kubánské úřady odsoudily k dlouholetému vězení přes sedm desítek politických odpůrců Castrova režimu.