Europoslanci kritizovali Českou republiku za dohodu s USA o vízech

Brusel - Česká vláda dnes v Evropském parlamentu od řady poslanců sklidila kritiku za dohodu se Spojenými státy o bezvízovém styku. Češi s Američany podepsali takzvané memorandum o porozumění a tím rozladili některé evropské partnery. Někteří zákonodárci označili takový postup za nelegální, vyzývali Evropskou komisi, aby jakákoli bilaterální memoranda zmrazila, a volali po jednotném postupu Evropské unie s tím, že Američané se prý snaží unii rozdělit.

Europoslanci za ODS, kteří jako jediní za českou stranu v debatě vystoupili, naopak postup kabinetu premiéra Mirka Topolánka bránili. Podle nich mají ČR a další nové členské státy plné právo na dvoustranná jednání s USA, protože dosavadní postup Evropské komise, která se o zrušení víz zasazovala, nepřinesl žádné výsledky. Podle Jana Zahradila (ODS) o vízech není možné vyjednávat jinak než bilaterálně. Do amerického programu bezvízového styku (Visa Waiver Programme) prý mohou vstupovat jen jednotlivé země, nikoli celá společenství, jakým je právě EU.
 
Eurokomisař Franco Frattini, který má vízové otázky na starosti, se však ohradil a popřel, že by práce komise nepřinášela výsledky. „Dosáhli jsme dobrého výsledku s Kanadou,“ dodal s tím, že Kanada nakonec víza zrušila pro všechny členské země Evropské unie. Jednání o bezvízovém styku s USA navíc podle Frattiniho musela začít od nuly poté, co Američané loni v srpnu přijali nový vízový zákon. Brusel tak údajně nejedná s Washingtonem čtyři roky, jak tvrdil český europoslanec Oldřich Vlasák (ODS), ale ve skutečnosti méně než rok.
 
Na druhou stranou Frattini mírnil výroky některých europoslanců, kteří tvrdě kritizovali postup států, které s USA vyjednávají bilaterálně. „Není to jen společný postup, který musíme mít (při jednání se Spojenými státy), ale je to především páteř, páteř a znova páteř. Neustálé poklonkování USA povede k dalším požadavkům,“ uvedla Eva Lichtenbergerová, rakouská poslankyně z frakce Zelených. Vyjadřovala tak obavy, že by Česko a další státy mohly Američanům pod tlakem umožnit vstup do některých databází s citlivými údaji, nebo by jim poskytly více dat o pasažérech v letecké dopravě, než umožňuje dohoda mezi USA a EU (PNR). Eurokomisař se však zaručil, že Češi nad rámec této dohody nepůjdou.
 
Jeho slova ovšem zdaleka všechny zákonodárce neuklidnila. „Český postup bude velmi destruktivní. Neměli bychom padat do léčky, kterou nám Spojené státy nastražily,“ řekla ńizozemská europoslankyně Sophia in't Veldová z frakce liberálů. Podle řeckého socialistického poslance Stavrose Lambrinidise, jehož země má s USA rovněž vízový styk, se Evropská unie stává pokusným králíkem Spojených států.

Kritici českého postupu se ale našli i mezi europoslanci za ČR, byť v debatě přímo nevystoupili. „Největším problémem české reprezentace není, že si občas dupne. Naší největší slabinou je, že jsme pro naše partnery nečitelní. Kopeme-li naše partnery v EU zbytečně do kotníků, není se co divit, že nám to občas budou chtít vrátit a naši argumentaci napříště ani nebudou chtít slyšet“, sdělil ČTK po jednání Josef Zieleniec (SNK-ED). Sám s kroky české vlády prý souhlasí, ale Češi podle něj zaspali v komunikaci se svými partnery.

Spory kolem bezvízového styku s USA nicméně zdaleka nekončí. Evropská komise by již v úterý ve Štrasburku měla schválit návrh mandátu pro další vyjednávání s USA ve vízové otázce. Ten by pak měl jít ještě na jednací stůl členských zemí, které však v této otázce zatím nejsou zcela jednotné.

Ve čtvrtek se navíc ve Slovinsku koná ostře sledované jednání mezi Evropskou unií a Spojenými státy na úrovni ministrů vnitra, které bude znovu věnováno vízům. Čeká se mimo jiné diskuse o elektronickém systému (ETA), který by měl nahradit víza a pomocí něhož by občané získali svolení k cestě do USA. ETA přitom patří k bodům, ve kterých se zatím členské státy EU nejsou schopny shodnout.