Endeavour odstartoval k ISS s japonskou laboratoří netradičně - v noci

Houston (USA) - Z amerického mysu Canaveral dnes odstartoval raketoplán Endeavour. Na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS má dopravit první ze tří částí japonského laboratorního komplexu Kibo. Raketoplán startoval v nezvykle časnou dobu - vše se odehrálo za tmy, dvě a půl hodiny po pondělní půlnoci místního času (7:28 středoevropského času). Mise Endeavouru bude trvat rekordních 16 dní.

Hlavní součást laboratoře Kibo (v češtině Naděje) bude na ISS vynesena v květnu, poslední příští rok. Kibo, která má rozměry asi jako dvoupatrový autobus, bude největší laboratoří na ISS. Její přínos by měl být například v oblasti biomedikálního inženýrství.

Nejnovější ze tří raketoplánů NASA má na palubě kromě zásobovací části této laboratoře také kanadskou robotickou paži jménem Dextre, která bude využita při dobudování ISS. V programu současné mise je pět výstupů do kosmického prostoru. Astronauti při nich budou kromě jiného trénovat opravu tepelného štítu raketoplánu. Kvůli jeho narušení se v roce 2003 při návratu rozpadl raketoplán Columbia a zahynulo sedm astronautů na jeho palubě.

Letos je to druhý ze šesti plánovaných letů raketoplánů, které budou až na jeden mířit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Vydáno pod