Arabové mají ode dneška svůj kanál BBC

Londýn - Britská veřejnoprávní televize BBC dnes v 11 hodin středoevropského času zahájila vysílání arabského kanálu. Zdarma jej budou moci sledovat obyvatelé severní Afriky a oblasti Perského zálivu a Blízkého východu, kteří mají satelit nebo kabelovou televizi. BBC Arabic Television čeká konkurence zavedených arabských satelitních televizí Al-Džazíra a Al-Arabíja.

Nový kanál chce poskytnout nestranné zpravodajství, ale jiné západní arabsky vysílající televize založené se stejným úmyslem získávají diváky obtížně. Jde hlavně o iráckou Al-Hurru, kterou financují Spojenými státy, a o arabské vysílání kanálu France 24.

BBC bude jedinou mediální organizací, která bude obyvatelům této oblasti nabízet služby tří médií - vedle internetového zpravodajství už Arabové mohou poslouchat vysílání BBC World Service ve svém jazyce.
 
Nová zpravodajská televize má k dispozici přes dvě stovky zpravodajů. Každou hodinu bude vysílat zprávy a dvakrát denně pak hlavní zpravodajské relace. Program bude obsahovat také rozhovory a debaty, které budou moci diváci komentovat. Počítá se s tím, že do roku 2010 bude arabskou BBC sledovat každý týden 20 milionů diváků.
 
Kvůli vzniku arabského kanálu skončilo před několika lety například české a slovenské rozhlasové vysílání BBC. „Volba padla na arabské vysílání, protože se změnily priority britské zahraniční politiky. Vláda chce kultivovat lidi a přiblížit se Arabům a doufá, že k tomu přispěje kvalitní zpravodajství,“ vysvětluje spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka.