Po Česku podepíše memorandum s USA i Lotyšsko a Estonsko

Riga/Tallinn - Lotyšsko se rozhodlo ve vízové politice napodobit Českou republiku a ve středu se chystá se Spojenými státy podepsat memorandum o možnosti bezvízového styku. Řekl to dnes lotyšský prezident Valdis Zatlers. Ve stejný den podepíší Američané podobné bilaterální ujednání s Estonskem, které tento krok avizovalo už minulý týden.

K podpisu memoranda přijede podle Zatlerse do Rigy americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff. Týž den pak podobný dokument podepíše v Tallinnu.

Oznámení přišlo krátce před čtvrtečním jednáním Chertoffa ve Slovinsku, kde bude o vízech mluvit s představiteli Evropské unie. Ta se k uzavírání bilaterálních memorand staví kriticky a prosazuje jednotný postup všech 27 členských zemí EU. Estonsko a Lotyšsko se přesto rozhodly následovat příkladu Česka.

Přistoupením k americkému programu pro bezvízový styk se země vždy zavazuje poskytovat Američanům o cestujících osobní údaje, které jsou prý podrobnější, než na jakých se unie dohodla s USA. Kritici bilaterálních kroků soudí, že memorandum narušuje autoritu unie v její vízové a pohraniční politice.

Vydáno pod