Rozbouřené moře napáchalo ve Španělsku značné škody, ve středu vítr zasáhne Česko

San Sebastián (Španělsko) - Vichřice nad Atlantikem dnes napáchala značné škody na severozápadním pobřeží Španělska. Až deset metrů vysoké vlny zničily v mnoha přístavech tucty lodí. Ve městech San Sebastián, Bilbao a Santander vlny odplavily mnoho zaparkovaných automobilů.

V baskickém přístavu San Sebastián voda zaplavila části starého města a některé ulice změnila v řeky. V přístavech, kde kotví sportovní plavidla, masy vody strhly a zničily padesátku lodí, uvedly místní úřady. V přístavní části Santanderu se rozbouřené moře rozlilo na oblíbenou pláž El Sardinero, odneslo automobily a zaplavilo místní hotel. Automobil, který voda strhla, byl poté objeven v restauraci hotelu.
 
V Bilbau poškodil živel zařízení přístavu. V malém městečku Luarca u Ovieda strhly vlny několik tun těžkou kovovou konstrukci. V pondělí večer zde byli zraněni čtyři lidé, které při procházce po pláži strhla velká vlna. Meteorologové dosud označují situaci za znepokojivou.
 
V pondělí zasáhla bouře také pobřeží západní Evropy, především jih Velké Británie. Více než 12 000 domácností bylo bez proudu, mezi Francií a Británií ustala námořní doprava, byla omezena pozemní i letecká doprava. 

Podle předpovědí by bouře měla postoupit až do střední Evropy. Silný vítr zasáhne od středy do čtvrtka postupně celé území ČR. V nárazech bude dosahovat až 90 kilometrů v hodině. Meteorologové očekávají také srážky, a to zejména v jižní a jihozápadní části republiky. Pro Plzeňský a Jihočeský kraj proto Český hydrometeorologický ústav vyhlásil na dané období povodňovou pohotovost. Jihozápadní až západní vítr přijde z Německa, kde ho meteorologové pojmenovali Kirsten.