Tibeťané pokračují v protestním šestiměsíčním pochodu navzdory zákazům

Dharamsála (Indie) - Skupina asi 100 Tibeťanů bude pokračovat v šestiměsíčním protestním pochodu z Indie do své vlasti, přestože ho indická policie v pondělí zakázala. Informovali o tom dnes organizátoři pochodu, kteří podle agentury AP chtějí svou akcí upozornit na porušování lidských práv v Tibetu a prosadit jeho odtržení od Číny.

„Nyní začne ta zábavná část,“ prohlásil jeden z organizátorů pochodu Tändzin Cundue. „Jsme připraveni na jakékoli obstrukce. Budeme velmi mírumilovní, ale když je tolik lidí připraveno položit za něco život, policie nás nemůže zastavit,“ dodal s tím, že pokud policie aktivisty zadrží, po propuštění budou v pochodu pokračovat.
 
Místní policejní velitel Atul Fulzele v pondělí prohlásil, že demonstranti nesmějí opustit území okresu Kangra v indickém svazovém státě Himáčalpradéš. Podle něj účastníci protestního pochodu porušili dohodu mezi Dillí a tibetskou exilovou vládou. Ta podle Fulzeleho zaručuje, že tibetští aktivisté nebudou „provádět protičínské aktivity na indickém území“.
 
Indie byla v minulosti vůči Tibeťanům vstřícná. Po neúspěšném pokusu o odtržení od Číny v roce 1959 umožnila tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi, aby v indické Dharamsále v okrese Kangra založil exilovou vládu. V současnosti se však Dillí obává, že protibetské postoje by mohly ohrozit rozvíjející se spolupráci s Pekingem.
 
Tibetští aktivisté zahájili svůj pochod v pondělí v Dharamsále u příležitosti 49. výročí dalajlamova odchodu do exilu. Svou akcí chtěli zviditelnit snahu Tibeťanů o odstranění čínské nadvlády a o samostatnost. Peking ovládá Tibet od roku 1951 a považuje ho za historickou nedílnou součást svého území, ačkoli podle Tibeťanů byla jejich země několik staletí nezávislá.