Za držení příručky al-Káidy půjde britský muslim téměř na půldruhého roku do vězení

Londýn - Britský soud dnes potrestal 16 měsíci vězení čtyřiatřicetiletého muslima za přechovávání příručky teroristické sítě al-Káida. Odsouzený se přátelil s pachateli krvavých útoků z července 2005 v Londýně, které stály životy 52 lidí a které dalších 700 osob zranily. Soud v Leedsu na severu Anglie shledal Khalida Khaliqa vinným z držení nosiče CD, který obsahoval dokument s vyhlášením džihádu (muslimské svaté války), rozhovor se šéfem al-Káidy Usámou bin Ládinem a také informace o zbraních a pokyny, jak odpovídat při policejním výslechu.

Khaliq se přátelil se dvěma ze čtyř atentátníků, kteří odpálili bomby v londýnských prostředcích hromadné dopravy. Jako důkaz o této vazbě posloužila společná fotografie z raftingu, kterou objevila policie při domovní prohlídce. Vyšetřovatelé také zjistili, že všichni tři muži vedli středisko mladých muslimů v Leedsu, na které se po atentátech rovněž soustředila pozornost policie.
 
Podle soudce Jamese Stewarta fakt, že Khaliq vlastnil CD s tak závažným obsahem, mluví sám za sebe. Zdůraznil, že britská společnost respektuje svobodu projevu v oblasti náboženství a politického smýšlení, ale Khaliq překonal všechny meze držením materiálu pro výcvik lidí, kteří chtějí zničit demokracii a společnost, z níž přitom měl prospěch.

Vydáno pod