Prezident Václav Klaus dnes krátce navštívil Polsko

Varšava - Český prezident Václav Klaus se dnes po setkání se svým polským protějškem Lechem Kaczyńským ve Varšavě nezmínil před novináři o protiraketovém štítu, který chtějí Spojené státy umístit v ČR a Polsku. Neučinil tak ani Kaczyński, ačkoli to média i politologové očekávali. Prezidenti bez podrobností oznámili, že diskutovali o aktuálních mezinárodních otázkách, jako je blížící se summit Evropské unie a summit NATO.

Minulý týden zahájil prezident Václav Klaus své druhé funkční období, dnes navštívil Polsko. S Kaczyńským ho spojují podobné názory na řadu věcí, mimo jiné na fungování Evropské unie. Jedná se o druhou Klausovu oficiální návštěvu ve druhém funkčním období, včera navštívil Slovensko. „Je to symbolické gesto,“ řekl dnes Klaus. „Velmi si vážím toho, že se v posledních letech podařilo posunout česko-polské vztahy, a to také díky našim osobním vztahům (s Kaczyńským), na jinou úroveň, než tomu bylo dříve.“

Po stručných prohlášeních prezidentů neměli novináři možnost klást dotazy. Kaczyński svého hosta po vystoupení před tiskem ještě pozval do svého kabinetu, kde pokračovali v rozhovorech. Klaus s manželkou Livií, která ho na několikahodinové zahraniční cestě doprovází, se mají do Česka vrátit ještě dnes večer.

Původně se předpokládalao, že kromě problematiky Evropské unie budou oba státníci řešit hlavně situaci kolem amerického radaru a raketové základny. „Česká a polská vláda zaujímá dost odlišný postoj ve vyjednávání, ať už co se týče tempa vyjednávání, kdy česká vláda spíše pospíchá, zatímco Poláci jednání oddalují,“ říká politolog Josef Mlejnek. 
 
Dlouhodobé společné zájmy Česka a Polska v unii jsou spíše fikcí: „Polsko je velkou zemí, a tudíž i jeho zájmy jsou trošku odlišné, Česká republika se bude snažit nacházet spojenectví spíše mezi zeměmi podobné velikosti,“ míní Mlejnek.
 
První Klausova zahraniční cesta při výkonu druhého prezidentského mandátu vedla v pondělí na Slovensko. Prezident po setkání se slovenskou hlavou státu Ivanem Gašparovičem řekl, že zvažovaná výstavba amerických protiraketových systémů v Česku a v Polsku neohrozí bezpečnost v regionu. Ze Slovenska zazněly v poslední době varovné hlasy před výstavbou radaru v ČR. Podle Klause by důsledkem radaru bylo spíše zvýšení bezpečnosti.