Topolánek na závěr návštěvy Izraele zavítal do ostřelovaného Sderotu

Sderot (Izrael) - Za přísných bezpečnostních opatření se dnes uskutečnila návštěva českého premiéra Mirka Topolánka v izraelském Sderotu. Toto město v minulosti zažilo za jediný den až 70 zásahů palestinskými raketami. Během Topánkova několikahodinového pobytu na závěr návštěvy Izraele žádná raketa do města u hranic s palestinským pásmem Gazy nedopadla. Terčem se však stalo sousední město Aškelon.

Ačkoli izraelský premiér Ehud Olmert jakoukoli dohodu o příměří s palestinskými radikály popírá, na hranici podle izraelských médií panuje pátým dnem klid zbraní, dojednaný egyptskými zprostředkovateli. Ještě koncem února pálili radikálové z Gazy padesátku raket denně. Izraelci při odvetné operaci zabili více než stovku Palestinců.
 
Pochopení pro izraelskou obranu před terorem vyjádřil Topolánek už v pondělí v Jeruzalémě. Zároveň zdůraznil, že je třeba pokusit se rozhýbat hledání cesty k míru. „Byl jsem tu krátce. Nepociťoval jsem to, co pociťují občané Sderotu každý den. Ale i tak jsem pochopil, co znamená patnáct sekund mezi životem a smrtí,“ řekl premiér novinářům. „Nejlépe je věci vidět a zažít na vlastní kůži.“ 

Jak uvedla zvláštní zpravodajka ČT Eva Pláničková, napjatá situace v oblasti je i jedním z důvodů, proč izraelská média návštěvě českého premiéra žádnou zvláštní pozornost nevěnují.

Ve Sderotu si Topolánek prohlédl nejen domek, v němž raketa zasáhla přímo obývací pokoj, ale i továrnu prosperující potravinářské firmy Osem bratří Propperů, původem z českých Teplic, nyní významných izraelských investorů v Česku.

Za sedm let ostřelování klesly ceny nemovitostí ve Sderotu natolik, že by si místní za prodej domu nikde jinde bydlení nepořídili. Neřízené, podomácku vyráběné rakety, které jsou vlastně trubkou s trhavinou, přelétávají kopec, který leží mezi pásmem Gazy a městem.