Íránci v pátek volí parlament, jedno křeslo obsadí židé

Teherán - V pátek budou Íránci volit nový parlament. Volby sice podle pozorovatelů asi nepřinesou žádné překvapení, už teď je ale jisté, že v jednom křesle usedne žid. Ústava totiž židovské menšině jednohlasé zastoupení v parlamentu zaručuje. Írán přitom patří k nejostřejším kritikům Izraele. Prezident Mahmúd Ahmadínežád dokonce otevřeně říká, že by měl být zničen, neuznává jej a popírá holocaust.

Po islámské revoluci odešly desetitisíce židů ze země, drtivá většina do Spojených států.  V Íránu jich zůstalo jen asi 20.000, i tak ale jsou jednou z největších židovských komunit na Blízkém východě. 
 
Jak v Událostech uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil, Íránští židé přísně oddělují náboženství od politiky, o Izraeli a jeho vládě nemluví. A i když litují, že nemohou navštívit svatá místa své víry, svůj život spojují s Íránem a tvrdí, že jsou především Íránci a teprve potom židé. Zlost muslimské většiny vůči Izraeli na vlastní kůži nezažívají. V Teheránu nežijí v žádném ghettu. Jsou roztroušení po celé patnáctimiliónové metropoli, často jako úspěšní lidé. 
 
Kampaň k parlamentních volbám začala v Íránu minulou středu. Přináší několik omezení, například jsou zakázány velkoplošné portréty a plakáty kandidátů. Volby by podle pozorovatelů neměly přinést žádné překvapení, protože už dopředu z nich byli vyloučeni kandidáti z řad tak zvaných reformátorů. Podle údajů ministerstva vnitra se ve volbách má o 290 míst v parlamentu ucházet 4476 lidí, kteří dostali povolení kandidovat.
 
Ve státní televizi často vystupují veřejně známé osobnosti, které vyzývají národ k masové účasti ve volbách. Ta má podle úřadů „nepřátelům Íránu“ ukázat, že v době, kdy prý vzrůstá nebezpečí konfrontace se světem v souvislosti s íránským jaderným programem, je země silná a jednotná.

Bývalý proreformní íránský prezident Mohammad Chátamí dnes vyzval Íránce k hromadné volební účasti. Mají se tak postavit na obranu svobody a zvolit parlament, který bude od íránských vůdců požadovat složení účtů. Chátamí, který podporuje kandidáty Koalice reformátorů sdružující asi tři desítky stran, odsoudil hromadné vyloučení kandidátů z řad takzvaných reformátorů a odmítl obvinění konzervativců, podle nichž je jeho tábor podporován západními zeměmi, především Spojenými státy.

  • Židovská synagoga autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/124/12346.jpg
  • Ahmad Chátamí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/124/12370.jpg
Vydáno pod