Koaliční dohoda v Keni bude schválena nejdříve příští týden

Nairobi - Schválení koaliční dohody mezi keňskou vládou a opozicí, parlamentem se dá očekávat nejdříve začátkem příštího týdne. Dohoda má zajistit konec povolební krize v zemi a zabránit etnickým násilnostem, které ji provázely. Zatím však není jasné, budou-li prezident Mwai Kibaki a vůdce opozice Raila Odinga opravdu schopni spolu vládnout.

Předseda parlamentu Kenneth Marende se chystá ve středu rozhodnout, zda přijme návrh parlamentní komise na urychlení procesu schvalování koaliční dohody. Pokud ho akceptuje, zkrátí se doba projednávání z obvyklých dvou týdnů na pět dní.

Jednání parlamentu o koaliční dohodě zahájil ve čtvrtek projevem prezident Kibaki. Podle něj se budou poslanci zabývat čtyřmi hlavními oblastmi: národní dohodou o usmíření, návrhem zákona, který by zajistil nezbytné změny v ústavě, zřízením smírčí komise a také ustavením komise pro etnické vztahy.

Únorová dohoda obsahuje vytvoření premiérské funkce, která v Keni dosud neexistovala. Ujmout by se jí měl vůdce opozice Odinga, jemuž tím prezident Kibaki umožní podílet se na moci. Podrobnosti fungování tohoto modelu vládnutí však zatím nebyly dojednány a zůstávají sporné.

Krizi v zemi vyvolaly zpochybněné prezidentské volby na konci prosince, jejichž vítězem se vyhlásil Kibaki. Mezinárodní pozorovatelé však vyjádřili pochybnosti o poctivosti hlasování a keňská opozice výsledky neuznala. Následné protesty vyvolaly vlnu etnického násilí, které si podle agentury AFP vyžádalo přes 1500 obětí na životech.

Vydáno pod