Obama vyhrál demokratické primárky v Mississippi, souboj s Clintonovou pokračuje za šest týdnů

New York/Jackson - Senátor Barack Obama v noci na dnešek s výrazným náskokem vyhrál ve státě Mississippi další kolo demokratických primárek. K získání stranické nominace do listopadových prezidentských voleb se ale přesto o mnoho nepřiblížil. Souboj s jeho jedinou soupeřkou, senátorkou a bývalou první dámou USA Hillary Clintonovou, bude pokračovat za šest týdnů primárkami v lidnaté Pensylvánii.

Primárky v  Mississippi zdůraznily rasovou polarizaci v tomto jižanském státě. Obamu, který by se mohl stát prvním americkým prezidentem tmavé pleti, podpořilo 61 procent voličů. Clintonová, která by mohla být první ženou v úřadu amerického prezidenta, dostala 37 procent hlasů.

V Mississippi bylo ve hře 33 delegátů pro nominační sjezd. Obama zatím získal 17 delegátů a Clintonová 11. Zbývajících pět delegátů bude přisouzeno po úplném sečtení hlasů.

Podle agentury AP tak má Obama nyní 1596 delegátů a Clintonová 1484, včetně hlasů takzvaných superdelegátů, tedy demokratických stranických činitelů, kongresmanů a guvernérů. Pro získání nominace je potřeba aspoň 2025 delegátů.

Clintonová nyní spoléhá na Pensylvánii se 158 delegáty. Pokud by zvítězila s výrazným rozdílem, mohla by Obamův náskok znatelně snížit, ale komentátoři se shodují v tom, že ho již nemůže dostihnout v počtu volených delegátů. Navíc průzkumy v Pensylvánii zatím ukazují na její vedení, ale Obama ji pozvolna dotahuje. Primárky v Pensylvánii budou 22. dubna a do té doby nejsou na programu žádné další volební souboje.

V Mississippi získal Obama hlasy 92 procent černochů, kteří tvoří přes třetinu ze tří milionů obyvatel státu a asi dvě třetiny demokratických voličů. Bývalé první dámě dalo hlas asi 70 procent bělochů.

I když Obama i v předcházejících primárkách získával podstatně větší podporu černochů a Clintonová si vedla lépe u bělochů, rasová polarizace byla v úterý v Mississippi patrnější, než kdy před tím. Téměř 40 procent černochů tam uvedlo, že při hlasování pro ně hrála roli rasa, zatímco mezi bělochy se podobně vyjádřila asi čtvrtina dotázaných.

Citlivé téma rasy zasáhlo do kampaně těsně před úterním hlasováním, když spolupracovnice Clintonové a demokratická viceprezidentská kandidátka z roku 1984 Geraldine Ferrarová řekla, že Obama se dostal tak daleko v prezidentských volbách proto, že je černoch. „Kdyby byl muž a běloch, tak by nebyl v této pozici. Kdyby byl žena (jakékoli barvy pleti), tak by nebyl v této pozici. Má velké štěstí, že je tím, čím je,“ řekla Ferrarová.

Obama označil její tvrzení za absurdní a jeho tým vyzval, aby Ferrarová byla zbavena funkce v kampani Clintonové. Bývalá první dáma řekla, že s jejím názorem nesouhlasí.

Obama po vítězství v Mississippi zaútočil na senátorčin tým. „Vždy jsem zdůrazňoval, že senátorka Clintonová je schopná a když získá nominaci, tak že jí podpořím. Nejsem si jist, že kampaň Clintonové k nám přistupuje stejně,“ řekl.

Zhoršení vztahů mezi oběma tábory potvrdil i úterní průzkum, podle něhož by 72 procent stoupenců Clintonové nebylo spokojeno, kdyby vyhrál Obama a 55 příznivců Obamy by nebylo spokojeno s jejím vítězstvím.

K nejistotě v souboji demokratů přispívají debaty o delegátech z Floridy a Michiganu, kde se hlasovalo už v lednu, ale kvůli stranickému trestu za předčasné uspořádání voleb nesmějí delegáti z těchto států na nominačním sjezdu hlasovat. V obou volbách zvítězila Clintonová, ovšem za situace, kdy kandidáti po vzájemné dohodě v těchto státech nevedli kampaň.

Nyní rostou snahy volby zopakovat. Oba státy, které mají dohromady 348 delegátů, nyní zvažují nové, tentokrát korespondenční hlasování. Objevují se i názory, aby každý kandidát dostal polovinu volitelů. Obama dal najevo výhrady s případným korespondenčním hlasováním a jeho tým spíše upřednostňuje rovnoměrné rozdělení delegátů z Floridy a Michiganu.

Následujících šest týdnů, kdy se nebudou konat žádné primárky, věnují zástupci obou států, straničtí předáci a vedoucí volebních týmů obou kandidátů vyjednávání o nejvhodnějším řešení. Političtí analytici očekávají, že do 22. dubna by mělo být jasno. Pokud se volby na Floridě a v Michiganu budou opakovat, pak se tak stane pravděpodobně do začátku června.

Republikánskou kandidaturu si vítězstvím minulý týden v Texasu a Ohiu už zajistil senátor John McCain. Přesto ho v Mississippi podpořilo 79 procent republikánských příznivců, zatímco jeho protikandidát Mike Huckabee, který už ovšem z voleb odstoupil, získal 13 procent hlasů.