Také Slovensko chce bezvízový styk s USA, plánuje podpis memoranda

Brusel/Riga/Tallin - Slovensko zřejmě už v příštích dnech podepíše memorandum o porozumění s USA, které otevře cestu ke zrušení víz pro Slováky cestující do Spojených států. Uvádějí to diplomatické zdroje v Bruselu. Podobný dokument nedávno i přes kritiku některých členů EU podepsalo Česko, dnes se připojilo i Estonsko a Lotyšsko.

V bruselských kuloárech se objevily spekulace, že by Slovensko memorandum mohlo podepsat dokonce už v pátek, případně v pondělí. Slovenský vyslanec při EU Maroš Šefčovič řekl, že takové informace nemůže ani potvrdit, ani vyloučit. Dodal, že s Washingtonem se o této věci stále jedná. „Jednání probíhají, nejsou ukončené,“ řekl Šefčovič. 
 

Evropská komise, která chce vyjednávat bezvízové cestování do USA pro převážně nové členy unie současně za celou EU, dvoustranné dohody členských zemí s Washingtonem odmítá. Někteří noví členové unie však podle Reuters volí bilaterální přístup, protože ztratili trpělivost a nechtějí dále čekat na výsledek vyjednávání Bruselu s Washingtonem. Američanům to přitom zjevně vyhovuje.

Dnes memorandum podepsalo Estonsko. „Naším společným cílem je dosáhnout bezvízového cestování pro všechny členské státy EU. Realistickým způsobem k dosažení tohoto cíle jsou bilaterální jednání, která jsou sladěna s legislativou EU,“ řekl v Tallinnu estonský ministr vnitra Juri Pihl na brífinku po podpisu dokumentu s americkým ministrem pro vnitřní bezpečnost Michaelem Chertoffem. 

Z Tallinnu odletěl Chertoff podepsat stejné memorandum do Lotyšska. K tomuto kroku se podle všeho chystají některé další země EU, především Slovensko a Maďarsko. Slovensko by memorandum o bezvízovém styku s USA mohlo údajně podepsat už v pátek nebo v pondělí. „Je v zájmu slovenské strany i USA dosáhnout dohody velmi brzo,“ řekl dnes slovenský vyslanec při EU Maroš Šefčovič. Přesný termín podpisu dohody však neuvedl a dodal, že Slovensko o celé věci s USA ještě stále jedná.

Cestovat do USA bez turistických víz by podle Washingtonu měli obyvatelé signatářských zemí od podzimu. Podepsaná memoranda však nejsou závazná, jsou jen otevřením cesty k případné konečné dohodě.

Chertoff, který v úterý potvrdil zájem USA vyjednávat podmínky bezvízového styku s jednotlivými členy EU, bude o celé záležitosti jednat v následujících dnech s představiteli EK a slovinského předsednictví unie. Eurokomisař pro spravedlnost a bezpečnost Franco Frattini vyjádřil naději, že se podaří dojednat bezvízový režim pro všechny členy unie na červnovém summitu EU-USA, a to s platností od konce roku. 

Země uzavírající memoranda podle kritiků těchto bilaterálních kroků vždy slibují poskytovat Američanům o cestujících osobní údaje, které jsou podrobnější, než s jakými počítá dohoda o výměně dat cestujících v letecké dopravě mezi EU a USA (PNR). Kritici proto soudí, že memorandum narušuje autoritu unie v její vízové a pohraniční politice a ohrožuje dohodu PNR. Praha podobné hodnocení odmítá.

Turistická víza do USA nyní nepotřebují staré členské státy EU s výjimkou Řecka, z nováčků unie zatím bezvízová praxe platí jen pro Slovinsko. Na druhé straně Američané nepotřebují víza při cestách do žádné z unijních zemí.