Čínská policie rozehnala demonstraci tibetských mnichů, nechce spojovat politiku s OH

Peking - Čínská policie rozehnala slzným plynem skupinu asi šesti set mnichů, kteří druhým dnem pokračují v pouličních protestech v Tibetu. Oznámila to rozhlasová stanice Radio Free Asia. Demonstrace navazuje na protestní pochody tibetských aktivistů u příležitosti 49. výročí dalajlamova odchodu do exilu. Čína zároveň vyzvala světovou veřejnost, aby nezneužívala srpnových olympijských her ke kritice dodržování lidských práv v zemi.

Podle agentury Reuters mniši z kláštera Sera požadovali propuštění demonstrantů, kteří byli při protestech zadrženi předchozí den. Cílem akce, která začala v pondělí v Dharamsále, je upozornit na porušování lidských práv v Tibetu a zviditelnit snahu Tibeťanů o odstranění čínské nadvlády a o samostatnost.

Peking ovládá Tibet od roku 1951 a považuje ho za historickou nedílnou součást svého území, ačkoli podle Tibeťanů byla jejich země několik staletí nezávislá.

Dalajlama, který údajně neusiluje o nezávislost své země, ale požaduje autonomii Tibetu v rámci Číny, u příležitosti výročí svého odchodu do exilu opět kritizoval údajné porušování lidských práv v provincii ze strany Pekingu. Podle něj čínské úřady opakovaně potlačují náboženskou svobodu v Tibetu a spojují otázky víry s politikou.

Čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch' dnes vyzval světovou veřejnost, aby nevyužívala srpnové olympijské hry v Pekingu ke kritice úrovně dodržování lidských práv nebo kvality životního prostředí v zemi. Spojování olympiády s podobnými politickými otázkami je podle něj v rozporu s Olympijskou chartou.

„Nevěřím, že mezinárodní společenství chce zpolitizovat pekingskou olympiádu. O to se snaží jen hrstka jednotlivců, kteří jsou k Číně extrémně nepřátelští a mají vůči nám silné předsudky,“ řekl Jang s tím, že jeho země uvítá dobře míněnou kritiku vlastních her. „Ale ti, kdo chtějí poškodit Čínu, neuspějí,“ dodal.