Členské státy budou moci o vízech do USA dál jednat samostatně

Brusel - Členské státy Evropské unie budou moci o bezvízovém styku se Spojenými státy nadále jednat bilaterálně. Spolu s nimi se bude o cestování bez víz odděleně snažit i Evropská komise. Na tomto postupu se dnes dohodli velvyslanci členských států EU, informovala novináře velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová. Člen komise Franco Frattini dnes znovu vyzval země, které jednají samostatně, aby nevstupovaly do kompetencí EU.

„Cítila jsem mnohem větší pochopení členských zemí pro naši situaci,“ řekla o dnešním jednání Vicenová. Podle ní se Čechům podařilo dosáhnout toho, oč usilovali od samého začátku.

Komise původně chtěla o vízech vyjednávat za celou unii a v úterý si pro takový postup dokonce sama schválila mandát. Neoficiálně se uvažovalo, že tento mandát by dnes schválili právě velvyslanci. Nakonec se ale o něm vůbec nehlasovalo a nadále o něm budou jednat unijní experti.

Česko se tak nyní bude při jednání s Američany držet takzvaného společného postoje, který velvyslanci schválili začátkem března. Ten nijak nepopírá právo na bilaterální jednání, ale vyzývá členské státy, aby se při hledání dohody s USA držely evropského práva.

Češi mimo jiné v rámci společného postoje souhlasili s tím, že data, která si vymění s Američany, budou v souladu s dohodou o výměně dat cestujících v letecké dopravě mezi Evropskou unií a Spojenými státy (PNR). Komise se původně obávala, že kvůli dohodě mezi USA a ČR by mohli Američané odstoupit od dohody s Evropskou unií.

Současný vývoj napovídá tomu, že otázka bezvízového styku se Spojenými státy by se nakonec vůbec nemusela objevit na summitu EU, který začíná ve čtvrtek, navzdory tomu, že se s tím původně počítalo. „Myslím, že to nebude předmětem jednání Evropské rady (summitu), ale nemůžu předvídat,“ poznamenala Vicenová.

Nyní víza do USA potřebují lidé ze všech nových zemí unie kromě Slovinců, tedy i Češi. Ze starých členských zemí v americkém bezvízovém programu není jen Řecko. Právě ČR k nevoli některých partnerů v EU podepsala letos v únoru s USA memorandum, které by mělo vést ke zrušení víz pro české občany. Českou republiku dnes následovali Estonci a Lotyši.

Obdobné memorandum by v dalších dnech měly podepsat i další nové členské země EU, včetně Slovenska.