Vědecká záhada: Americký školák ničí všechny počítače ve své blízkosti

New York - Záhadou je pro odborníky dvanáctiletý americký školák Joseph Falciatano, který má neobyčejný talent ničit počítače, jež se ocitnou v jeho blízkosti. Už se mu začalo přezdívat Magneto podle jedné z postav amerického filmu X-men, v němž se rodí děti s X-faktorem v genech, jenž jim dává zvláštní sílu a neobvyklé schopnosti.

Vědci jsou bezradní, proč má chlapec tak bizarní schopnost, ale soudí, že je to dáno příliš velkým množstvím statické elektřiny, kterou produkuje. Ve škole pod něj dávají uzemňující desku a na zápěstí antistatický náramek. Všechno zbytečné.

„Jiný student použije počítač a je všechno v pořádku. Ale když je u něj Joe, začnou se dít podivné věci,“ řekla listu Post-Standard učitelka Marie Yerdonová ze školy v Pulaski.

„Myslím, že se v jeho těle dějí záhadné procesy, něco, co způsobuje, že se počítač rozbije,“ řekla. Joe má také problémy se svojí herní konzolí doma, která zamrzne vždy, když se objeví v její blízkosti.

Zvláštní a nevítaná schopnost malého chlapce měla za následek téměř zrušení slavnostní akce ve škole, na které se měly předávat ceny. Když se k ostatním žákům a rodičům přiblížil Joe, přestala fungovat promítačka diapozitivů.

Na pomoc byli povoláni odborníci na statickou elektřinu, aby zkoumali chlapcův vliv na přístroj. Příčinu ale nezjistili a označili to za záhadu.