V Evropě opět zuří silný vítr

Londýn/Praha - Západní Evropu sužuje další vichřice. Lijáky odřízly tisíce domácností od elektřiny a paralyzovaly dopravu. Živel se v noci přesune nad střední Evropu.

Británii sužuje vítr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině už třetím dnem v řadě. Vichřice způsobila dopravní chaos, když její poryvy na mostě ve střední Anglii převrátily tři dodávky najednou. V Severním Irsku se zase ocitlo bez elektřiny téměř osm set domácností a řada oblastí vyhlásila povodňovou pohotovost.

Na severozápadním pobřeží Španělska zničily desetimetrové vlny v přístavech desítky ukotvených lodí. Z pobřežních silnic naopak spláchly do moře automobily. Vichřice se postupně od Atlantiku přesouvá nad střed kontinentu.

Silný vítr dnes dorazil i do České republiky. Podle meteorologů by však měl být ve srovnání s nedávnou vichřicí Emma o poznání slabší a neměl by mít tak ničivé účinky. V souvislosti s Emmou, která v Česku udeřila první březnový den, zaznamenaly pojišťovny více než 23 tisíc pojistných událostí v celkové hodnotě za asi miliardu korun.