Ve Vídni padly rozsudky za internetový terorismus

Vídeň - Vídeňský soud dnes odsoudil k trestům odnětí svobody na čtyři roky, respektive 22 měsíců nepodmíněně, mladý muslimský manželský pár - Mohameda M. a Monu S., který byl obviněn z šíření teroristických pohrůžek a navádění k teroristickým činům přes internet. Žaloba vinila 22letého muže a 21letou ženu mimo jiné ze zločinného spolčení a ze spolupráce s nejnebezpečnější teroristickou organizací současného světa al-Káidou. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Proces se uskutečnil prakticky přesně rok poté, co se na internetu poprvé objevily nahrávky, v nichž muž, který se označoval za představitele skupiny Hlas chalífátu, hrozil Německu a Rakousku teroristickými akcemi, pokud tyto země nestáhnou své vojáky z Afghánistánu. V dalších nahrávkách se pak objevily i návody, jak teroristické útoky provést a na jaké cíle je nasměrovat. Jedním z cílů mělo být například i nadcházející fotbalové mistrovství Evropy, které se bude konat v červnu v Rakousku a Švýcarsku.

V září loňského roku byly v souvislosti s tímto případem zadrženy ve Vídni tři osoby - dva muži a jedna žena. Všichni jsou muslimové a představují již druhou generaci svých rodin žijících v Rakousku. Všichni mají také rakouské státní občanství. Šestadvacetiletý muž byl ale brzy propuštěn, protože se ukázalo, že byl jen přítelem obviněných a neměl s jejich nezákonnou činností nic společného.

Rakouský ministr vnitra Günther Platter po zatčení podezřelých uvedl, že nepředstavovali pro Rakousko žádné bezprostřední nebezpečí, protože netvořili teroristickou buňku, ale jen jakousi pobočku teroristické sítě. Pozdější informace ale ukázaly, že hlavní obviněný patří mezi významné teroristy a byl takzvaným spícím agentem organizace al-Káida. Hlas chalífátu podle obžaloby působil jako servisní služba takzvané Global Islamic Media Front, což je údajně jakási mediální a propagandistická agentura al-Káidy. Obviněný pro ni zajišťoval překlady materiálů al-Káidy a jejich šíření po internetu.

Proces měl bouřlivý průběh, protože soudce nechal opakovaně vyvést ze soudní síně spoluobžalovanou poté, co odmítala odložit černou burku, která ji s výjimkou očí zcela zahalovala. O rozruch se staral i hlavní obžalovaný, který několikrát vybuchl a obviňoval soudce a žalobce z podjatosti vůči muslimům. Obhajoba tvrdila, že obžalovaní pouze provozovali tiskovou službu, jejímž prostřednictvím nabízeli „alternativní“ zprávy.