Srbský prezident rozpustil parlament a vypsal volby na 11. května

Bělehrad - Srbský prezident Boris Tadić dnes podle očekávání rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby na 11. května. K tomuto kroku vyzvala prezidenta v pondělí odstupující vláda Vojislava Koštunici, která se ocitla v krizi kvůli nejednotnosti koaličních stran v postoji k nezávislosti Kosova a k EU. Hlasování pravděpodobně bude těsným soubojem mezi prozápadními liberály a nacionalisty.

Zatímco prozápadní blok tvořený Tadičovou Demokratickou stranou a liberální formací G17 Plus, které mají ve vládě většinu ministrů, je pro pokračovaní evropské integrace navzdory souhlasu většiny států unie s jednostranným odtržením Kosova od Srbska, premiérova konzervativní Demokratická strana Srbska chce zastavit sbližování s EU, dokud unie neuzná územní celistvost Srbska i s Kosovem. Koštunica kvůli tomu v sobotu oznámil demisi kabinetu.

Předčasné volby jsou analytiky považovány za referendum o budoucím směřování této balkánské země. Jejich termín navrhl Koštunica kvůli skutečnosti, že na 11. května jsou již naplánovány komunální volby, a proto uspořádání parlamentních voleb nebude tak nákladné.

„Tyto volby jsou pro občany demokratickou cestou, aby rozhodli, jak se má Srbsko vyvíjet v následujících letech,“ zdůvodnil prezident své rozhodnutí. „Volby jsou novou šancí k posílení suverenity a územní celistvosti naší země, k posílení ekonomické perspektivy pomocí evropské integrace a ke změně věcí k lepšímu.“

Podle posledních průzkumů vede v preferencích opoziční ultranacionalistická Srbská radikální strana (SRS), které by dalo hlas asi 40 procent Srbů. S mírným odstupem za ní je Tadičova DS společně se spřízněnou liberální formací G17 Plus. Koštunicova DSS je s velkou ztrátou až třetí, ale právě jí odborníci přisuzují roli jazýčku na vahách v rozhodování o budoucím vývoji země.

V srbských médiích se již spekuluje, že Koštunica uzavřel koaliční dohodu s úřadujícím šéfem SRS Tomislavem Nikoličem. Ani jeden to sice nepotvrdil, ale generální tajemník SRS Aleksandar Vučić označil povolební spolupráci s DSS za možnou.

Bělehrad, který nezávislost Kosova neuznává a stále jej považuje za svou provincii, chce, aby se nadcházejících voleb zúčastnili i kosovští Srbové. Vedení mise OSN, která Kosovo spravuje, se však proti tomu dnes ohradilo a oznámilo, že je jedinou institucí, která může o volbách na území Kosova rozhodnout.