Raketoplán Endeavour přistál u stanice ISS, zjišťuje se případné poškození

Houston (USA) - Americký raketoplán Endeavour v noci na dnešek úspěšně přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Posádka ISS před přibližovacím manévrem detailně vyfotografovala jeho plášť. Analýza má ukázat, jestli nebyl poškozen. Při úterním startu něco narazilo do přední části Endeavouru a ze zadní pravděpodobně odpadla část izolace. Mise raketoplánu je naplánována na 12 dní. Posádka bude pokračovat v dostavbě stanice, na kterou mimo jiné přivezla první část japonské laboratoře Kibo.

Endeavour před přistáním stanici obletěl, aby mohlo osazenstvo ISS detailně vyfotografovat jeho plášť. Z analýzy zhruba 300 pořízených snímků se bude zjišťovat, zda nebyl raketoplán při úterním startu poškozen. Toto bezpečnostní opatření se provádí od tragického rozpadu raketoplánu Columbia v roce 2003.

Odborníci zatím nevědí, co narazilo deset vteřin po startu do přední části Endeavouru. Nevyloučili zatím, že to mohl být pták. Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) z analýz dosud získaných snímků pláště není možné zjistit, zda byl při nárazu plášť poškozen. Při startu také něco odpadlo ze zadní části raketoplánu. Vedení letu se domnívá, že to mohla být část tepelné izolace, která minula pravé křídlo Endeavouru.
 
Až podrobné analýzy snímků odpoví na otázku, zda Endeavour čeká po šestnáctidenní misi bezpečný návrat. U ISS Endeavour pobude 12 dní.   
Byla na ni dopravena první ze tří částí japonské laboratoře Kibo a také dvouramenný kanadský robot Dextre, který bude využit k práci na vnějších částech ISS, kterou dosud museli provádět lidé.
 
Na palubě Endeavouru je sedm astronautů, včetně jednoho Japonce. V programu je nejméně pět výstupů do kosmu. Vedle připojení první části japonské laboratoře a kanadského robota budou kosmonauti také trénovat opravu tepelného štítu raketoplánu. Právě kvůli jeho narušení se rozpadl raketoplán Columbia a zahynulo sedm astronautů na jeho palubě.