Čína kvůli kontroverznímu vystoupení Björk zpřísní kontroly zahraničních umělců

Peking - Čína se rozhodla zpřísnit kontroly zahraničních interpretů po nedávném šanghjaském koncertě islandské zpěvačky Björk. Ta se na něm vyslovila pro nezávislost Tibetu, když pozměnila text písně Declare Independence a vsadila do něj i jméno okupovaného území. Podporu této himálajské země, násilně připojené v roce 1951 ke komunistické Číně, považují místní orgány za provokaci.

Čínský ministr kultury po vystoupení Björk prohlásil, že zpěvačka urazila city čínského lidu, a bude proto nutné zpřísnit kontrolu zahraničních zpěváků a dalších umělců. Podle sinologa Martina Kříže ale v podstatě zásah státu do kultury není v Číně novým tématem a země již několikrát vedla kampaň proti „neblahým kulturním jevům“.
 
I když Čína v minulých letech hostila spoustu významných zahraničních umělců, včetně Rolling Stones a také již zesnulého Jamese Browna, neustále věnuje značné úsilí tomu, aby zajistila na koncertech politickou korektnost. Umělci nesmějí svým vystoupením urazit „národní jednotu“ nebo „rozdmýchat zášť“ a pořadatelé musejí před představením předložit ke schválení seznamy účinkujících i texty písní.
 
Čínské ministerstvo kultury zahájilo vyšetřování šanghajského koncertu a naloží s tím podle zákona, uvedla státní média. Björk už zřejmě nebude pozvána na letní olympijské hry v Pekingu, aby zopakovala své úspěšné vystoupení ze zahájení olympijských her v Aténách před čtyřmi lety. Čína, která se připravuje na příjezd tisíců sportovců, žádá, aby se politika držela stranou od sportu. Zpravodaj ČT Tomáš Etzler připomíná, že drtivá většina Číňanů chápe olympijské hry jako sportovní svátek a s politikou je nespojuje.
 
Čínské ministerstvo zahraničí ve středu vyzvalo světovou veřejnost, aby nevyužívala srpnové olympijské hry v Pekingu ke kritice úrovně dodržování lidských práv nebo kvality životního prostředí v zemi. Čína totiž také čelí problémům se špatnou kvalitou ovzduší ve své metropoli. Slavný etiopský běžec Haile Gebrselassie v pondělí oznámil, že se kvůli znečištění nezúčastní olympijského maratonu.
 
Tibetští aktivisté zahájili svůj pochod v pondělí v Dharamsále u příležitosti 49. výročí dalajlamova odchodu do exilu. Svou akcí chtěli zviditelnit snahu Tibeťanů o odstranění čínské nadvlády a o samostatnost. Peking ovládá Tibet od roku 1951 a považuje ho za historickou nedílnou součást svého území, ačkoli podle Tibeťanů byla jejich země několik staletí nezávislá.