Unesený chaldejský arcibiskup nalezen mrtev v iráckém Mosulu, papež čin ostře odsoudil

Bagdád/Řím - Tělo chaldejského katolického arcibiskupa Paulose Faraje Rahha z Mosulu, který byl unesen 29. února, bylo nalezeno nedaleko tohoto města na severu Iráku. Jak uvedl pomocný arcibiskup v Bagdádu Šlemon Vardúní, únosci tělo pohřbili poblíž Mosulu. Papež Benedikt XVI. arcibiskupovu smrt ostře odsoudil a označil ji za akt nelidského násilí urážející lidskou důstojnost.

Arcibiskupa unesli v Mosulu asi 370 kilometrů severně od Bagdádu neznámí ozbrojenci, kteří také zabili tři jeho tělesné strážce. Po dvě neděle papež Benedikt XVI. hanebný únos chaldejského arcibiskupa odsuzoval a vyzýval k jeho propuštění.

Mosul je metropolí provincie Ninive, která dnes patří k nejnebezpečnějším v zemi; právě do této oblasti se soustředili stoupenci teroristické organizace al-Káida. Již loni v červnu zabili ozbrojenci v Mosulu chaldejského katolického kněze a jeho tři pomocníky. 
 
V Iráku žije asi 700 000 chaldejských katolíků. Jméno této církve pochází od původních obyvatel Babylonu, Chaldejců. Chaldejští katolíci od počátku 19. století respektují autoritu papeže a vyznávají stejnou víru jako římští katolíci.