Prezidenti Súdánu a Čadu podepsali mírovou dohodu

Dakar - Prezidenti Súdánu a Čadu, Umar Bašír a Idriss Déby, dnes v Dakaru podepsali mírovou dohodu, podle níž ukončí podporu povstaleckým skupinám, které působí na území druhého z obou států. Dokument slavnostně podepsali na summitu Organizace islámské konference (OIC) v senegalském Dakaru v přítomnosti generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna a senegalského prezidenta Abdoulayea Wadea, napsala agentura Reuters.

Dohoda zavazuje obě strany především dodržovat minulé dohody ve stejném směru a vytvořit monitorovací skupiny při ministerstvech zahraničí obou států. Ty by se měly každý měsíc scházet a kontrolovat, zda dohoda nebyla porušena. I pokud bude dnes podepsaná dohoda skutečně dodržována, bude představovat jen malý krok k uklidnění situace v súdánské provincii Dárfúr, kde již řadu let trvá etnicko-náboženské násilí, napsala agentura AP.

Čad přitom ve čtvrtek obvinil Súdán, že poslal na jeho území mohutně ozbrojené oddíly protivládních povstalců. Šéf hlavního čadského povstaleckého uskupení Mahamat Nouri ale popřel, že jeho ozbrojenci ve východním Čadu zahájili novou ofenzivu. Obvinil vládu prezidenta Idrisse Débyho, že se snaží najít záminku, aby mírovou dohodu se Súdánem podepsat nemusela. Čadské vedení často obviňuje Chartúm, že podporuje čadské povstalce bojující proti prezidentovi Débymu.

140051 mar 08

Vydáno pod