Součástí odbavení v terminálu 5 na letišti Heathrow bude snímání otisků prstů

Londýn - Britská královna Alžběta II. dnes otevřela pátý terminál největšího evropského letiště v londýnském Heathrow. Pro veřejnost bude odbavovací hala otevřena 27. března. Terminál je plně vyhrazen mezinárodním letům společnosti British Airways (BA).

Nový obří terminál zkrátí minimální čas pro přestup na jiný spoj o 30 minut ze současných 1,5 hodiny. Urychlení přestupu patří k největším výhodám nové budovy. Heathrow totiž patří k nejvytíženějším leteckým uzlům, odkud se létá do celého světa.

Právě zrychlení odbavení cestujících má být největším přínosem nové stavby. Od příjezdu na letiště k bezpečnostní kontrole by nemělo uplynout déle než deset minut. Součástí odbavení bude snímání otisků prstů a fotografování cestujících. Otisky prstů budou znovu kontrolovány před vstupem do letadla.

Terminál číslo pět patří mezi největší letištní stavby světa a je největší volně stojící budovou ve Velké Británii. Má pět podlaží; do každého z nich by se vešlo deset fotbalových hřišť. Terminál bude sloužit výhradně britskému národnímu dopravci British Airways, který sem přesune zhruba 90 procent všech svých letů.

Budova pátého terminálu se staví od září roku 2002, může přijmout najednou 50 letadel, což se do roku 2010 zvýší na 60. Stála 4,5 miliardy liber, tedy 144 miliard korun. Je největším zastřešeným prostorem v Británii, ale cestující by neměli jít ke dveřím letadla nikdy déle než pět minut.

Terminál je napojen na metro a rychlovlak na nádraží Paddington, má ale i 3 800 parkovacích míst pro auta. Uvnitř je 54 odbavovacích přepážek a 96 samoobslužných odbavovacích kiosků. British Airways předpokládají, že většina cestujících se odbaví předem z domova po internetu nebo ze samoobslužných kiosků. Terminál je současně nákupním střediskem s módními butiky značek Gucci nebo Prada. Mezi restauracemi je i jedna, kterou řídí Gordon Ramsay, jenž má podnik i v Praze.

Náklady na stavbu nové odbavovací budovy dosáhly 4,3 miliardy liber (asi 150 miliard korun). Nový terminál číslo dvě ruzyňského letiště, který byl otevřen počátkem roku 2006, stál zhruba devět miliard korun. Rekordní jsou i další údaje, které se nového terminálu týkají. Bude zde například 200 000 metrů čtverečních obchodních ploch, solventnější cestující budou moci využít 15 000 metrů čtverečních v šesti luxusních salonech, 18 kilometrů přepravních pásů zvládne odbavit za hodinu 12 000 zavazadel, o odbavení pasažérů se postará 140 přepážek a 96 samoobslužných kiosků.

Letiště Heathrow je největším vzdušným přístavem v Evropě a třetím největším na světě. Ročně jím projde více než 60 milionů cestujících; nový terminál zvýší kapacitu až na 90 milionů. Z Prahy sem létají 20krát týdně BA a se zhruba stejnou frekvencí České aerolinie.

Královna v roce 1955 otevírala první odbavovací halu na tomto letišti, která dnes nese označení Terminál 2 a kam létají také České aerolinie. Dnes panovnici v nové hale přivítalo na 800 pozvaných hostů, mezi nimiž byli stavbaři, kteří se na budování terminálu podíleli, a zaměstnanci společnosti BAA, jež letiště provozuje.

V předvečer slavnostního otevření zatkla policie člověka, který se dostal až na severní přistávací dráhu letiště. Policie také odpálila ruksak, který muž přinesl, ale nenašla žádnou nálož.