Podle prvních odhadů vyhráli parlamentní volby v Íránu konzervativci

Teherán - Reformním soupeřům konzervativců se pravděpodobně nepodařilo přesvědčit občany nespokojené s politickou situací, aby šli volit, a nevyšel jim ani pokus přetáhnout na svou stranu rodiny miliónu obětí války s Irákem, k níž došlo v osmdesátých letech. Za jednoho z hlavních vítězů je už teď považována armáda. Bývalí členové elitních Revolučních gard totiž zřejmě vytvoří v novém parlamentu nejsilnější skupinu. Podle dostupných informací nebyly volby narušeny žádným incidentem, definitivní výsledky by měly být známy v úterý. Ministerstvo vnitra uvedlo, že volební účast byla vyšší, než před čtyřmi roky.

Během osmiletého konfliktu připomínajícího první světovou válku posílali Íránci proti lépe vyzbrojené armádě Saddáma Husajna lidské vlny fanaticky oddaných mladíků na jistou smrt. Statisíce mladých vojáků, kterým někdy nebylo ani patnáct let, leží na obrovském hřbitově na jihu Teheránu. Pozůstalým po obětech války vyplatila vláda peníze a někdy i zajistila bydlení. Odměnou byla neutuchající podpora, kterou se v letošní kampani pokusil změnit jeden z reformních vůdců Mehdí Karrúbí, jehož trumfem mělo být to, že v době války měl pozůstalé obětí na starosti. Podle prvních částečných výsledků si však konzervativci zřejmě své voliče udrželi a ti ostatní k volbám nepřišli v dostatečně velkém počtu.

„Kdyby lidi opravdu chtěli konec islámské republiky, vyrazili by do ulic, útočili by na banky, konaly by se mohutné demonstrace. Nic takového se tady ale neděje,“ konstatoval konzervativní ajatolláh Mohsen Karavíján.

O 290 parlamentních křesel se ucházelo přes 4400 kandidátů, ale Rada dohlížitelů dosazená náboženským vedením Íránu předem diskvalifikovala velký počet reformních uchazečů, když jejich kandidaturu předem zamítla. Regulérnost íránských voleb v této souvislosti už zpochybnily i Spojené státy. „Výsledky budou ve své podstatě zfalšované. Jsou předem dané, protože íránský lid neměl možnost vybírat z plného okruhu kandidátů,“ uvedl mluvčí Bílého domu Sean McCormack. Podle něj měli íránští voliči na výběr jen mezi dvěma podporovateli režimu, když nedostali příležitost hlasovat pro někoho, kdo by mohl mít rozdílné názory.