Čína k Tibetu: Vzdejte se do pondělní půlnoci, nebo znovu zasáhneme

Peking/Lhasa - Čínské úřady daly tibetským demonstrantům ultimátum, aby se vzdali do pondělní půlnoci. Kdo se přihlásí, může údajně počítat se shovívavostí. Jinak se demonstranti mají připravit na další tvrdý zásah ze strany Země středu. Největší protičínské nepokoje za posledních dvacet let si v pátek podle oficiálních čínských údajů vyžádaly deset mrtvých. Podle tibetské exilové vlády zemřelo až 30 lidí. Číslo jí prý sdělili samotní demonstranti. Nepotvrzené zprávy mluví až o stovce obětí. Vlna demonstrací začala v pondělí, kdy si Tibet připomněl 49. výročí neúspěšného protičínského povstání.

Oficiální záběry čínských médií ukazují pouze rabování, lynčování kolemjdoucích a ničení čínských obchodů ve Lhase. Nikde se neobjevuje policie, která demonstrace podle svědků rozháněla slzným plynem a údajně proti nim i střílela. Čínská média o nepokojích prakticky vůbec neinformují. A úřady říkají, že zbraně proti Tibeťanům nikdo nepoužil.

„Boje, rabování, požáry - takové činy ničí rovnováhu ve společnosti. Tyto události jsou organizovaným a naplánovaným spiknutím. Jsme připraveni potlačit tyto separatistické činy. Spiknutí neuspěje,“ prohlašuje předseda vlády Tibetské autonomní oblasti Čchampa Phunstok.

Čínské úřady tvrdí, že oběťmi jsou pouze nevinní obchodníci nebo zaměstnanci hotelů a žádní cizinci. Podle Tibeťanů žijících v exilu je to ale jen část pravdy. Nepotvrzené zprávy mluví o desítkách mrtvých. Po pátečních protestech vládní jednotky centrum Lhasy obklíčily a ve městě jsou údajně i tanky. Policie tvrdí, že z bank, supermarketů, škol a nemocnic, které demonstranti podpálili, bylo zachráněno více než 580 lidí, včetně tří japonských turistů. Hlášeno bylo prý 160 případů žhářství, z toho 40 větších požárů.

Reuters píše o záběrech, na nichž dav zapaluje jízdní kola a čínskou vlajku. Jiný záběr ukazuje policisty kryjící se před kamením házeným demonstranty.

Čínská média o tibetských protestech mlčí

Čínské sdělovací prostředky o nepokojích všeobecně mlčí. V oblasti Lhasy přestaly fungovat mobilní telefony. Nová Čína vydává zpravodajství o nepokojích jen do světa, pro domácí odběratele už ne. Ve svých posledních zprávách hovořila také o mnoha zraněných zejména mezi příslušníky čínské policie.

Ke zdrženlivému postupu při řešení situace v Lhase dnes vyzvala Čínu Evropská unie, Spojené státy i dalajlama. Ten také vyzval Peking, aby proti tibetským demonstrantům nepoužíval sílu, a obrátil se i na Tibeťany s prosbou, aby se zdrželi násilí.

V souvislosti s nepokoji v Tibetu se začíná znovu mluvit o blížících se olympijských hrách v Číně. „Povstání nemohlo z pohledu Číny přijít v horší dobu. Olympiáda je už za pět mesíců. Ještě před současnými událostmi řada světových osobností Čínu kritizovala kvůli porušování lidských práv,“ připomíná zpravodaj ČT Tomáš Etzler. K bojkotu olympiády dnes vyzval například herec Richard Gere.