Za vraždu novináře dostali bývalí policisté 12 a 13 let

Kyjev - Tři bývalí ukrajinští policejní důstojníci byli dnes v Kyjevě odsouzeni k trestům vězení na 12 a 13 let za vraždu investigativního novináře Heorhije Gongadzeho. Někdejší policejní důstojníci Valerij Kostenko a Olexander Popovyč by měli strávit za mřížemi 12 let, poslední z trojice, Mykola Protasov, o rok více. Sledovaný proces začal v lednu 2006.

„Vyšetřování toho, kdo si vraždu objednal, bylo fakticky zastaveno,“ postěžovala si advokátka Valentyna Telečeková, která u soudu zastupovala vdovu Myroslavu. Nespokojeni byli i obhájci odsouzených. „Vzhledem k vedlejší roli, kterou sehrával můj klient, je rozsudek příliš přísný a nespravedlivý,“ řekl Protasovův advokát. Kostenkův advokát se proti verdiktu odvolá. 

Šéfredaktor internetového deníku a neúnavný kritik vlády bývalého prezidenta Kučmy byl unesen v roce 2000 na ulici Kyjeva. Později bylo nalezeno tělo bez hlavy, které mělo Gongadzemu patřit. Opozice obvinila z účasti na vraždě tehdejšího prezidenta Leonida Kučmu a některé vysoké státní činitele. Prezident podezření odmítl.

Gongadzeho vražda, která pobouřila celou zemi, otevřela cestu k
oranžové revoluci, která v roce 2004 vedla ke změně režimu.