Oslavy revolučního roku 1848 v Maďarsku provázely protivládní demonstrace

Budapešť - Protivládní demonstrace dnes v Budapešti zastínily oficiální oslavy 160. výročí revoluce v letech 1848-1849, kdy Maďarsko bojovalo za nezávislost na habsburské říši. Přes přísná bezpečnostní opatření desítky přívrženců krajní pravice házely kameny, vajíčka a zeleninu na politiky a policisty. Policisté zadrželi jedenáct výtržníků. Večer pořádkové síly za pomoci slzného plynu rozehnaly demonstraci asi dva tisíce radikálů, kteří se rozhodli "vyhnat vládu". Jeden strážce zákona byl lehce zraněn.

K výročí se dnes v celém Maďarsku odehrála asi tisícovka vzpomínkových akcí, v samé Budapešti pak asi 170. „Obavy z násilných demonstrací se ale zatím nenaplnily. Výpady vůči Gyurcsánymu se omezily na slovní útoky. Nápětí ale vládlo po celý den,“ popisuje situaci zpravodajka ČT Olga Baková.

V obavě z pouličních nepokojů policie postavila zábrany okolo parlamentu a dalších míst. Veřejná doprava byla odkloněna a několik mostů přes Dunaj bylo pro soukromé vozy uzavřeno.

„Vláda musí odejít, ničí Maďarsko,“ řekl třiapadesátiletý prodavač Peter Rabai, který se zúčastnil jedné z demonstrací. Řečníci nejsilnější opoziční strany Fidesz přiovnávali kabinet k přisluhovačům Habsburků. „Maďarsko si zaslouží lepší vládu,“ prohlásil expremiér Viktor Orbán před desetitisíci svých přívrženců.

Volání po demisi socialistického premiéra Ference Gyurcsánye zesílilo od minulé neděle, kdy se v referendu více než čtyři pětiny voličů vyslovily pro zrušení nepopulárních poplatků v ordinacích, nemocnicích a školného na univerzitách. Jakkoli však Gyurcsányova popularita klesla podle průzkumů na pouhých 19 procent, obě vládní strany premiéra podporují. Případné předčasné volby by totiž nejspíše postihly Gyurcsányho reformy, zaměřené na ozdravení veřejných financí.

Vydáno pod