Podle dalajlamy si Čína zaslouží být pořadatelem olympijských her

Peking/Dharamsála (Indie) - Tibetský duchovní vůdce dalajlama si myslí, že i přes násilné potlačení nepokojů v Tibetu si Čína zaslouží být pořadatelem olympijských her. Odmítl také jakýkoli bojkot čínské olympiády. Zároveň ale prohlásil, že se obává dalšího krveprolití ve své vlasti. V rozhovoru pro britskou televizi BBC řekl, že Čína neusiluje o dlouhodobou stabilitu v Tibetu a řeší tamější situaci jen krátkodobě. Podle něj to povede k dalším nepokojům.

Na své tiskové konferenci vyzval Dalajlama mezinárodní organizace k vyšetření příčin pátečních nepokojů ve Lhase a k prověření, zda v oblasti nedochází ke kulturní genocidě. „Ať už to čínská vláda přizná nebo ne, je tu problém. Historické kulturní dědictví Tibetu čelí vážnému ohrožení,“ řekl novinářům. S Tibeťany podle něj Čína zachází jako s občany druhé kategorie.

Čína stále trvá na tom, že páteční nepokoje si vyžádaly 10 obětí, tibetská exilová vláda ale dnes mluví už o 80 mrtvých. Zraněno prý bylo dalších 72. „Tyto zprávy přicházejí od příbuzných obětí, od našich lidí v Tibetu a od spolupracovníků našeho ministerstva bezpečnosti. Všechny byly několikrát potvrzeny,“ řekl mluvčí exilové vlády. Většinu mrtvých prý tvoří Tibeťané.

Ve Lhase byl dnes podle očitých svědků klid. V ulicích se údajně pohybují početné pořádkové oddíly, policie pročesává domy a kontroluje jejich obyvatele.

Nepokoje se přesunuly do čínských provincií

Jinak tomu bylo v Číně. Ve středočínské provincii S´Čchuan asi 200 tibetských demonstrantů zapálilo policejní stanici a dvě policejní auta. Demonstranti se také pokusili zaútočit na vládní a policejní budovy a házeli kameny proti zasahujícím policistům, přičemž jich několik zranili. Policisté údajně tři protestující Tibeťany zastřelili.

V sobotu se ve městě Sia-che v západní Číně shromáždily stovky buddhistických mnichů, kteří zaútočili na vládní budovy a zničil místní policejní velitelství. Policisté proti nim zakročili slzným plynem.

Za Tibet se snaží bojovat i svět. Herec Richard Gere, jeden z nejznámnějších bojovníků za tibetskou nezávislost a dalajlamův přítel, včera vyzval k bojkotu pekingských olympijských her. V několika světových městech zase lidé zaútočili na čínské ambasády. Protesty v Sydney a Dillí ukončila policie. V Haagu asi 400 lidí zničilo část plotu kolem čínského velvyslanectví.

Před čínským velvyslanectvím v Praze dnes proběhlo shromáždění českých přiznivců Tibetu. Na demonstraci byli přítomni i místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík nebo bývalý prezident Václav Havel.