Výbuch muničního skladu v Albánii si zatím vyžádal devět životů

Tirana - Záchranáři dnes ráno obnovili pátrání po obětech včerejší série výbuchů u muničního skladu poblíž hlavního albánského města. Podle agentury AP se počet obětí zvýšil na devět. Mezi 243 zraněnými jsou i ženy a děti, nejméně polovina z nich je stále v nemocnicích. Stovky domů v obcích kolem skladu byly zničeny a přes 4 000 lidí ze tří okolních vesnic muselo být evakuováno. Albánský premiér Sali Berisha odpoledne řekl, že se stále pohřešuje ještě deset lidí, místo výbuchu podle světových agentur prohledává na 400 záchranářů.

Berisha ještě ráno naznačoval obavy ze smrti pravděpodobně všech 121 lidí, kteří byli podle svědků v centrálním skladišti ve chvíli výbuchu. Albánské úřady však citovaly svědky, podle kterých další výbuchy následovaly zhruba deset minut po první explozi, takže mnoho lidí prý stačilo utéct do bezpečí. Záběry albánské televize ukázaly obrovský ohnivý oblak, který se vznášel nad muničním skladem, zatímco na domy a auta v okolí několika kilometrů se snášel déšť střepin z dělostřeleckých granátů a šrapnelů.

K výbuchům došlo ve vojenském prostoru poblíž obce Gerdec. První exploze, která oblastí otřásla v poledne, nastala zřejmě při zneškodňování munice. Série výbuchů pak pokračovala dalších 14 hodin pozdě do noci, což zatím záchranářům znemožnilo dostat se do centra dění. Záchranné práce byly přerušeny v sobotu večer, kdy se záchranáři nacházeli ještě asi deset metrů od místa exploze. Během dneška vojáci a policisté uzavřeli přístup do epicentra výbuchu, které je podle svědků plné kráterů dlouhých až padesát metrů a dvacet metrů hlubokých. Ženisté a další odborníci se chystají podrobně prozkoumat jeden obrovský kráter na místě skladu.

Exploze muničního skladu poškodila nedalekou uzlovou rozvodnu vysokého napětí, takže část oblasti zůstala bez elektřiny. Stovky domů v okolních obcích byly zničeny, z některých zbyly jen kostry a výbuch vyrval z kořenů i řadu stromů. První velkou explozi bylo slyšet až ve Skopje, hlavním městě sousední Makedonie vzdáleném 190 kilometrů. Ještě i v Makedonii podle informací místní policie prý některým domům popraskaly tlakovou vlnou okenní tabulky.

Řada zemí nabídla Albánii svou pomoc. Itálie poslala letadlo s lékařským personálem a vybavením, v Kosovu a Makedonii se v nemocnicích shromažďovaly stovky dobrovolných dárců krve.

Převoz zraněných Albánců po výbuchu muničního skladu nedaleko albánské metropole
Zdroj: ČT24