McCain přijel na neohlášenou návštěvu Iráku

Bagdád - Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain přijel na neohlášenou návštěvu Iráku. Další informace o senátorově návštěvě jsou z bezpečnostních důvodů utajeny. "Senátor McCain je v Iráku a setká se tu s iráckými a americkými představiteli," uvedla pouze mluvčí americké ambasády v Bagdádu. McCain navštívil Irák jen čtyři dny před pátým výročím invaze do Iráku 20. března.

McCain přistál na letišti v Bagdádu dnes brzy ráno a byl v zemi několik hodin, než jeho přítomnost vyšla najevo. Zatím není zřejmé, s kým už se během návštěvy setkal. Podle agentury AP má mluvit jak s iráckým premiérem Núrím Málikím, tak s velitelem amerického kontingentu v Iráku Davidem Petraeusem.
 
Vietnamský veterán McCain je zastáncem americké vojenské přítomnosti v Iráku. Počty vojáků v zemi by chtěl ještě posílit.

Proti válce v Iráku protestovaly o víkendu ve světových metropolích tisíce demonstrantů. V Los Angeles prošlo ulicemi města podle policie dva tisíce protestujících, v Londýně a ve skotském Glasgow se v sobotu shromáždilo nejméně 10 000 lidí, kteří žádali stažení britských jednotek z Iráku a ukončení britské přítomnosti v Afghánistánu. Další protesty byly ve Španělsku, Švédsku, Dánsku, Norsku i Polsku.

Papež Benedikt XVI. dnes před davy věřících na Svatopetrském náměstí odsoudil irácký konflikt a vyzval k ukončení násilí. Podle agentur šlo o jeden z jeho nejsilnějších apelů proti násilí v Iráku.