Policie OSN ukončila srbskou okupaci v Kosovské Mitrovici, situace je nadále napjatá

Kosovska Mitrovica (Srbsko) - Jednotky OSN a vojáci mezinárodních sil KFOR vtrhli do soudní budovy Spojených národů v Kosovké Mitrovici. Zatkli kosovské Srby, kteří ji od minulého týdne okupovali. Po zátahu se před budovou shromáždily stovky Srbů a policie je musela rozehnat slzným plynem. Dav napadl konvoj OSN, který odvážel zadržené. Několika lidem se podařilo uniknout, desítky Srbů byly zatčeny. Agentury se shodují v tom, že dnešní události jsou největším výbuchem násilí za celou dobu od vyhlášení kosovské nezávislosti 17. února.

Podle agentury Reuters Srbové zaútočili na konvoj OSN, který Srby, kteří byli po ranním útoku na budovu OSN zatčeni, odvážel z města. Několika zatčeným se prý podařilo uprchnout. Mluvčí kosovské policie v Prištině Veton Elshani řekl, že v soudní budově bylo zatčeno 53 Srbů. Budou prý rozmístěni v kosovských věznicích, kde budou čekat na soudní řízení.

Při samotném útoku jednotek OSN na budovu v Kosovské Mitrovici Srbové nekladli odpor. Do připravených policejních kamionů byli odvedeni s pouty na rukou. Poté shromážděný dav zaútočil na vojáky OSN. Vzduchem létaly kameny a zápalné lahve. Podle agentury Reuters bylo zraněno osm policistů OSN a tři vojáci KFOR. Při blíže neupřesněném výbuchu byli zraněni tři policisté OSN a dva vojáci KFOR. „Myslím, že to byl ruční granát,“ řekl mluvčí policie na severu Kosova Besim Hoti. Situace je podle jeho slov napjatá, ale vojáci OSN mají situaci pod kontrolou.

Minulý týden v pátek asi tři stovky Srbů obsadily soudní budovu a chtěly s příslušníky mise OSN (UNMIK) vyjednávat, jak napjatou situaci mezi místní srbskou menšinou a většinovými Albánci řešit. Šéf UNMIK Joachim Rücker už v pátek nařídil svým jednotkám, aby obnovily pořádek. Od počátku výbuchu násilí v Kosovské Mitrovici zdroje blízké OSN a KFOR tvrdily, že útok na budovu OSN a její obsazení byl podle všeho koordinován se srbskou vládou v Bělehradě, která odmítá uznat kosovskou nezávislost a tvrdí, že na severu Kosova bude uplatňovat svou autoritu.

Kosovskou deklaraci nezávislosti ze 17. února uznaly mezi prvními velké státy Evropské unie jako Francie, Británie a Německo, které spolu s USA patřily k hlavním zastáncům kosovské samostatnosti. Zatím Kosovo uznalo asi 30 zemí světa. Česko tak zřejmě učiní v dohledné době. Zásadně proti jsou Španělsko a další menší země EU, stejně tak Rusko nebo Čína. Srbsko opakovaně prohlásilo, že nezávislost Prištiny neuzná nikdy.

Vydáno pod