Al-Káida požaduje za propuštění rakouských turistů už jen výkupné

Vídeň - Severoafrická větev al-Káidy, která 22. února unesla v Tunisku dva Rakušany, prodloužila ultimátum pro splnění svých požadavků na neurčito. Podle vídeňského listu Kurier únosci netrvají ani na propuštění svých členů vězněných v Tunisku a Alžírsku a s rakouskými diplomaty údajně jednají o výkupném ve výši 125 milionů korun.

Únosci původně vznesli požadavek na propuštění asi pěti až deseti svých významných spolubojovníků, kteří jsou vězněni v Alžírsku a Tunisku, jinak hrozili zabitím zajatců. Lhůta měla vypršet v neděli o půlnoci, únosci ji ale podle rakouského ministerstva zahraničí prodloužili na blíže neurčenou dobu.

Jak informoval vídeňský list Kurier s odvoláním na „dobře informované kruhy“, vyjednávají členové Salafistické skupiny pro kázání a boj (GSCP) s rakouskými diplomaty o současně požadované sumě pěti milionů eur (zhruba 125 milionů korun).

GSCP, která se na podzim 2006 stala součástí teroristické sítě al-Káida, unesla 43letou Andreu Kloiberovou a 51letého Wolfganga Ebnera 22. února při turistickém výletu pouští na jihu Tuniska. V současnosti zadržují únosci své zajatce údajně na severu Mali, v oblasti města Tuaregů Kidal. Podle šéfa antiteroristické policie v Salcburku, odkud oba unesení pocházejí, jsou rakouské orgány v kontaktu s únosci od pátku. Pomoci se snaží i další evropské země s kontakty v oblasti, například francouzská rozvědka DGSE, které to nařídil prezident Sarkozy.

Vydáno pod