Protičínské protesty pokračují, Čína zablokovala YouTube

Dillí/Káthmándú - Před zastupitelskou budovou OSN v nepálském Káthmándú dnes dopoledne znovu demonstrovali Tibeťané a buddhističtí mniši. Proti čínskému násilí sem přišlo protestovat asi sto lidí. Protestovalo se i v indickém Dillí. Obě demonstrace jsou jen další v řadě. V minulých dnech se protestovalo na mnoha místech světa včetně České republiky. Asi nejnásilnější byly protesty v Haagu, kde demonstranti poškodili plot čínského velvyslanectví.

Demonstrace v Káthmándú byla pokojná. Účastníci pouze nesli transparenty s hesly „Svobodný Tibet“ a vyzývali OSN, aby vyšetřila násilí, které se v uplynulých dnech odehrálo ze strany Číny. Policie proti demonstrantům přesto zasáhla a vytlačila je od budovy OSN. Přes čtyřicet demonstrantů, z velké části buddhistických mnichů, bylo zadrženo. V sousední Indii uspořádali exiloví Tibeťané podobnou demonstraci. Protestovalo se tu před sídlem OSN v Dillí. Indická policie tu na rozdíl od nepálské umožnila klidný průběh.

Asi osm lidí zahynulo při včerejším násilném potlačování demonstrací ve městě Aba v čínské provincii S'-čchuan, kde je vysoké zastoupení obyvatel tibetského původu. Celkem bylo v čínských provinciích mimo Tibet zabito při násilném potlačování demonstrací nejméně 30 lidí.

Čínská vláda dnes zvýšila svůj odhad obětí z deseti na šestnáct, zároveň dala najevo, že své zásahy proti demonstracím v Tibetu i v samotné Číně považuje za „velmi zdrženlivé a umírněné“.

Někteří Čínané volají na internetu po ostrém zásahu proti Tibetu

Tisková agentura AFP upozorňuje na prudký vzrůst nenávistných reakcí Číňanů, které se objevují na internetu. Ti stále častěji vyzývají k násilnému zakročení proti demonstrujícím, a dokonce k jejich zabíjení. Například na velmi navštěvovaném čínském portálu Sina.com se dnes objevilo přes 27 000 uživatelských příspěvků na toto téma.

Čínské orgány také zablokovaly přístup na většinu zahraničních informačních stránek. Číňané teď také nemají přístup na portál YouTube, kde se objevily záběry z demonstrací a násilných zásahů proti Tibeťanům. Organizace Reportéři bez hranic za to minulý týden zařadila Čínu mezi čelné země ze skupiny „nepřátel volného internetu“.

Olympijské výbory: Pekingské hry bojkotovat nebudeme

Navzdory včerejšímu prohlášení dalajlamy, že Čína si zaslouží být pořadatelem olympijských her, ho čínská vláda znovu obvinila, že se olympiádu snaží ohrozit.

Olympijské výbory evropských zemí však odmítají bojkot olympiády v
Pekingu kvůli násilnostem v Tibetu. Shodly se na tom dnes na zasedání
svých představitelů a ministrů sportu EU ve Slovinsku. Bojkot by
podle nich ničemu neprospěl a sport by se zásadně neměl zatěžovat politikou.

Policisté rozhánějící protestanty za svobodný Tibet
Zdroj: ČT24