Proces s Miloševičovými šéfy srbské bezpečnosti byl odložen

Haag - Proces se dvěma vysokými činiteli srbské bezpečnosti z éry Slobodana Miloševiče, který dnes začal u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu, byl krátce po zahájení odložen kvůli nepřítomnosti jednoho z obviněných. Kdy bude soud pokračovat, není jasné.

Důvod nepřítomnosti bývalého šéfa srbské tajné policie Jovicy Stanišiče, který je spolu se svým zástupcem Frankem Simatovičem obviněn z etnických čistek v Bosně a v Chorvatsku, soud nesdělil. Podle obhajoby byl Stanišić dnes ráno v nemocnici, ale nebylo jasné, zda byl na kontrole svého zdravotního stavu, anebo zda je nemocen.

Oba sedmapadesátiletí obžalovaní, kteří tvrdí, že jsou nevinní, čelí obžalobě z vražd, nuceného vyhánění a dalších zločinů proti lidskosti. Shledá-li je soud vinnými, mohou být odsouzeni až na doživotí. Simatović se k soudu dostavil.

Stanišić i Simatović byli zadrženi v březnu 2003 během zvláštní operace zaměřené na zatčení vraha bývalého srbského premiéra Zorana Djindjiče, který nastoupil po svržení Miloševičova režimu v roce 2000. Posléze byli vydáni do Haagu. V roce 2004 byli dočasně propuštěni a směli se vrátit do Bělehradu, dokud jejich proces nezačne.

Během Miloševičova procesu obžaloba promítla videozáznam, na němž Simatović vypočítával, jak jeho speciální jednotka vytvořila 26 výcvikových táborů a leteckou jednotku pro přepravu posil a materiálu do Chorvatska. S Miloševičem a Stanišičem po svém boku Simatović prohlásil, že pod jeho velením bojovalo na 5000 mužů. Polovojenské skupiny se údajně podílely i na masakru 8000 bosenských muslimů po dobytí Srebrenice v červenci 1995.

Vydáno pod